Menu
Uw winkelmandje is nog leeg

Kruiden thee

Lekkere kruidenthee maken doe je met onze kruiden blends. Officieel is kruidenthee geen thee (het is niet van theebladeren, maar van gedroogde kruiden namelijk), maar je zet het wel hetzelfde als thee.

Er is ontzettend veel variatie op het gebied van kruidenthee: kruidig, bloemig, zoet, zuur en zelfs pittig. In kruidenthee zit nauwelijks caffeïne (theïne), looizuur of andere zuren. Kwaliteit speelt een grote rol bij een kruidenthee, anders kan de smaak zeker tegenvallen. Wij bieden alleen maar kruidenthee aan van de hoogste kwaliteit! Wat dacht je van een lekkere gember thee of onze sinaasappel grapefruit kruidenthee?

Wil je ook weten hoe je de thee het beste kan bewaren? Lees dan onze blog "Losse thee bewaren: zo doe je het!"
Verder lezen..
19 producten in Kruiden thee
Sortering:
3 reviews Kamille Kruiden thee 3,60

De 6 gezondheidsvoordelen van gember thee

Gember is in enkele jaren tijd opgeklommen tot één van de topspecerijen als het gaat om het volgen van een gezond voedingspatroon. Zelfs wanneer je hier niet helemaal in thuis bent zal je gemerkt hebben dat gember in steeds meer producten wordt verwerkt.

De topper is zonder twijfel gemberthee. Het drinken van de thee die van gember getrokken is zorgt namelijk dat je snel profijt hebt van de gezondheidseffecten.  

Wat zijn eigenlijk precies die zo geroemde voordelen van gemberthee?

En zijn er ook nadelen aan dit product te noemen?

Wat is gember?

Voordat in dit artikel dieper wordt in gegaan op de voordelen en nadelen van de specerij is het belangrijk om eerst te weten te komen wat gember eigenlijk is. Zoals gezegd is het een specerij. Het heeft een sterke smaak. Voor veel mensen is dit echter juist de kracht. Om die reden wordt het dan ook al duizenden jaren gebruikt.

De specerij is te vinden in de wortel van de gemberplant. De wortel is vrij dik en er is daardoor flink wat gember uit iedere plant te winnen. Er zitten tot wel acht werkzame stoffen in de plant in meer of mindere mate.

Toepassingen van gember

Je kunt gember op verschillende manieren gebruiken. Meestal gebruikt men gekonfijte gember en ook zijn gemberbier en de frisdrank Ginger ale is bij de meeste mensen wel bekend. Het is alleen bij al deze gebruiksvormen wel zo dat er bijvoorbeeld ook veel suiker aan te pas komt. Daardoor kan je voor een deel profiteren van de gezondheidsvoordelen van gember, maar heb je aan de andere te maken met de nadelen die een verhoging van het suikergebruik met zich meebrengen.

Dit geldt ook voor bijvoorbeeld gembersiroop en het gebruik in kruidkoek en speculaas. Al is dit allemaal wel heel lekker natuurlijk. Beter is het trekken van gemberthee.

Het perfecte kopje gemberthee

Gemberthee is niet alleen gemakkelijk, het zorgt dat je de ideale dagelijkse dosis kunt binnenkrijgen. De dosis wordt op ongeveer vier gram op een dag gesteld voor gezonde mensen en een beperking tot één gram per dag voor zwangere vrouwen.

Met onze Ginger Fresh thee kan ook jij een heerlijk kopje thee zetten! De thee bevat 25% gember stukjes en daarnaast heerlijk citroengras en zoethout om de thee een extra bijzondere smaak te geven. Deze thee laat je het beste 5 tot 10 minuten trekken in gekookt water van 100°C. Je hoeft er maar 1 tot 2 gram van te gebruiken per kopje van 250ml. 

Je kunt natuurlijk ook helemaal zelf gember thee maken. Snijd verse biologische gemberwortel in stukjes. Breng 250 milliliter water aan de kook. Voeg vervolgens de gemberblokjes toe en laat dit op een lager vuur 5 minuten doorkoken terwijl je doorroert. Haal het van het vuur maar laat het nog even intrekken. Daarna kan je de ideale kopjes thee schenken.

De gezondheidsvoordelen

Nu is het zetten van gemberthee of het maken van andere gemberproducten op zichzelf natuurlijk al leuk en lekker. Het gaat je echter waarschijnlijk vooral om de gezondheidsvoordelen waarover je hebt gehoord. Het is belangrijk dat je goed weet wat wel en wat niet waar is. Er zijn namelijk allerlei effecten waar te nemen wanneer je voldoende gember neemt. Dit betekent dus ook dat gember voor mensen met zeer diverse aandoeningen een uitkomst kan zijn. Bij goed en verantwoord gebruik kan je er jarenlang zeer veel profijt van blijven houden. Hieronder behandelen we de top 6 voordelen van het gebruik van gember thee.

1 Goed voor darmen en spijsvertering

Onderzoek heeft aangetoond dat darmen positief reageren op gember. Dit is vooral goed nieuws voor mensen die lijden aan PDS, prikkelbare darm syndroom. Het consumeren van een dagelijkse dosis gember zorgt ervoor dat de symptomen afnemen en je dus wat gemakkelijker door het leven kunt bewegen. Vergis je daarbij niet hoeveel voordeel je al van een klein beetje verlichting van de klachten kunt hebben. Wie veel last heeft van de darmen kan met vrijwel alle toepassingen van gember in het voedingspatroon al direct van de voordelen die het biedt genieten.

2 Betere eetlust

Zoals gezegd is het gebruik van gember goed voor de darmen en de spijsvertering. Dit uit zich ook in je eetlust. Doordat gember hier een positieve werking op heeft komt een soort kettingreactie op gang. Het is namelijk zo dat doordat je eetlust verbetert ook je spijsvertering omhoog gaat. Dat komt bijvoorbeeld doordat je meer maagzuursappen aanmaakt in je lichaam.

3 Maagzuur en misselijkheid

Door problemen met de aanmaak van maagzuur kan het ook zijn dat je vaak last hebt van een brandend gevoel in je maag. De ideale oplossing hiervoor is een kopje gemberthee. Dit blust als het ware je maag. Dit komt omdat gember het zuur neutraliseert. In sommige middelen die je bij de apotheek kunt halen zit ook gember. In dat opzicht is zelfgemaakte thee dus misschien wel de betere oplossing. Overigens geldt dit ook voor bijvoorbeeld misselijkheid en wagenziekte. Gember wordt zelfs preventief genomen door sommige mensen als zij een lange reis met de auto moeten maken.

4 Het verbranden van vet

Ook wanneer je last hebt van overgewicht kan het toevoegen van gember veel goeds voor je doen. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat gember de vetverbranding stimuleert. Wanneer je bedenkt dat de spijsvertering er bijvoorbeeld ook van omhoog gaat, dan begrijp je dat gember veel goeds voor je figuur kan doen. Gember helpt namelijk het lichaam om vetreserves aan te spreken bij de verbranding. Daardoor val je af doordat je juist een beetje eet. Ook hier geldt dat gember in supplementen is terug te vinden, maar dat je eigengemaakte thee waarschijnlijk de klus veel beter klaart.

5 Vol gevoel

Als het dan toch over afvallen en een gezond figuur gaat, dan heeft gember nog een voordeel. Gember lijkt in een bepaald opzicht namelijk op eiwit. Dit wordt dan ook op dezelfde manier ingezet door mensen die proberen overtollig vet te verliezen. Het is namelijk zo dat gember net als eiwit wat zwaarder op de maag ligt. Dit heeft als voordeel dat je eerder het gevoel hebt dat je vol zit. Daardoor eet je dus minder. Wat weer logischerwijs als gevolg heeft dat je calorie-inname naar beneden gaat. Waardoor je dus al snel enkele kilo’s afvalt.

6 Goed voor je spieren

Gember heeft nog een gedeeltelijke overeenkomst met eiwit. Het is namelijk zo dat gember positief kan werken op spierherstel. Dit komt vooral om dat gember ontstekingen kan tegengaan. Omdat je na een zware sportsessie je spieren kapot hebt gemaakt kan wat gember nuttigen dus heel positief zijn. Dit zorgt er immers voor dat je de volgende dag net even wat minder spierpijn hebt omdat het herstel van de haarscheurtjes net even iets sneller gaat. Een kopje gemberthee naast je eiwitshake versterkt elkaar dus.

De nadelen van gember

De kans bestaat dat je na het lezen van al deze voordelen al in de startblokken staat om naar de winkel te gaan om een tas vol gemberwortel te halen. Wacht daar toch nog heel even mee. Het is namelijk wel belangrijk om te weten dat er ook een keerzijde aan gember kan zitten. Daarom kon je eerder al lezen dat er wordt aangeraden om niet meer dan vier gram op een dag tot je te nemen. Het is belangrijk dat je je hier goed aan houdt. Zeker als je met een aantal specifieke situaties met betrekking tot je gezondheid te maken hebt.

Oppassen met zwangerschap of koorts

Gember is een kruid. Het is dus bijna per definitie een beetje pittig en heeft een specifieke smaak. Dit kan zijn effect hebben op hoe je erop reageert. Je kunt er bijvoorbeeld wat warm van worden. Tijdens je zwangerschap wordt het aangeraden voorzichtig te zijn met gember. Dit geldt ook in situaties van hoge koorts. Het hoeft niet direct gevaarlijk te zijn. Het is echter gewoon verstandiger om het niet te doen. Bovendien kan het de werking van bijvoorbeeld aspirine verstoren. Zo heb je dus meer nadeel dan voordeel van het gebruik.

Conclusie

Een klein beetje gember in je leven kan dus al hele grote gevolgen hebben. Op een positieve manier kan het zorgen dat je er beter uit gaat zien, maar vooral ook dat je je een stuk beter gaat voelen. De meest belangrijke effecten van gember zijn namelijk van toepassing op je maag en je darmen. Zelfs wanneer je nog geen klachten hebt kun je dus al profijt hebben van gember. Pas echter wel op als je met wat specifieke klachten zoals koorts loopt. Dan kan het namelijk weleens net even averechts werken om gember te nemen.

Bronnen: