Verse, losse thee of theezakjes?

Verse, losse thee of theezakjes?
Verse, losse thee of theezakjes?
Dat vraag je je wel eens af in de winkel. Dit start bij het productieproces. Hoe maken ze thee? Eerst pluk je theebladeren die je vervolgens droogt. Dit kan op verschillende manieren, het oxidatieproces verschilt, maar bij alle theesoorten leg je de bladeren op een grote vibreertafel. De trillingen scheiden de grote theebladeren van de kleine, afgebroken stukjes. De grote theebladeren kunnen goed weken in warm water en geven meer smaak af dan de kleine stukken. Losse bladeren kan je meerdere keren gebruiken om thee mee te zetten. De kleine stukken, fanning, zijn een soort theegruis dat je in theezakjes terugvindt. Het gruis geeft vaak sneller een bittere smaak.

Losse thee
Naast de voorverpakte theezakjes uit de winkel, kan je dus ook losse thee kopen. Deze thee is doorgaans:
- gezonder
- beter van kwaliteit
- duurzamer
- voordeliger
- lekkerder

Losse thee bevat veel vitaminen, antioxidanten en polyfenolen (chemische verbindingen in planten). Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat losse thee daarom veel gezonder is dan thee in voorverpakte zakjes.
Je kan losse thee in een thee ei doen om vervolgens in je kop te hangen of je kan t-sacs gebruiken. Dit zijn thee filters die je zelf kan vullen met losse thee en dan, net zoals een theezakje, in je kop hangt. Vullen gaat eenvoudig dankzij de hoge bovenkant. Je kan ook kiezen welke thee je erin doet en verschillende soorten mengen.

Kopje of theepot
Een kop thee voordat je naar je werk vertrekt? Dan mag het vaak snel gaan en warm je enkel één kopje op. Een t-sac vullen en klaar. Werk je echter de hele dag thuis, dan kan je voor de theepot kiezen. Breng water in een ijzeren fluitketel aan de kook en laat er een t-sac in trekken. Hou er rekening mee hoeveel thee je maakt en of je best een kleine of grotere t-sac gebruikt. Uiteraard kan je het water ook in een waterkoker koken en vervolgens in een thermosfles of theepot gieten. Hang de thee filter dan in de theepot. Ideaal om de hele dag door thee te drinken of wanneer je vrienden op visite komen.

100 % smaak en aroma
Of je nu thee met een fluitketel of waterkoker maakt, voor de heerlijke geur en smaak doen we het stiekem allemaal wel een beetje. Laat je thee extra lang trekken voor een intensere smaak. Losse thee geeft nog meer smaak en aroma vrij dan theezakjes. Thee filters die je zelf kan opvullen, laten de thee extra goed trekken. Ze laten je ook toe om zelf de sterkte van je thee te bepalen. Je kiest echter zelf hoeveel thee je in de filter doet.

Het hele jaar door
Een heerlijke theegeur tijdens de winter, brengt een warme sfeer in huis. Gezellig op de bank of uit je thermosfles op het werk. De warme gloed door je lichaam geeft je een fijn en ontspannen gevoel.
Niet alleen in de winter, maar ook tijdens de warmere periodes van het jaar kan je je thee filters nog steeds gebruiken. Want hoe verfrissend is een heerlijk glas homemade ice tea?

Homemade ice tea
Zelf ice tea maken? Doe een theemengeling naar keuze in je thee filter en hang het in een pan met kokend water. Voeg hier enkele schijven citroen en muntbladeren aan toe. Hou je van een scherpe smaak? Dan kan je nog wat gember toevoegen. Laat de thee goed koken en ook tijdens het afkoelen laat je het theezakje nog even hangen. Giet de afgekoelde thee in een fles, koel bewaren en genieten maar.