Menu
Uw winkelmandje is nog leeg

Rooibos thee

Rooibos thee komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Hier groeien de Rooibos struiken, die zijn naam heeft van de rode naaldjes die aan de struik zitten. Deze gedroogde (en fijngesneden) naaldjes ken je ook wel als Rooibos thee. Technisch gezien is Rooibos geen thee, maar voor het gemak noemen we dat wel zo. Rooibos bevat geen theïne (cafeïne) en is vrij van looizuren. Daarentegen bevat het wel veel anti-oxidanten en mineralen.


 
Verder lezen..
19 producten in Rooibos thee
Sortering:
5 reviews Rooibos Puur Rooibos thee 2,75

De gezondheidsvoordelen van rooibos thee

Ben je op zoek naar de categorie rooibos thee?

 

Rooibos thee wordt gemaakt met bladeren van een struik, de Aspalathus Linearis genaamd, die alleen in het Sedergebergte in de West-Kaap in Afrika groeit.

In Afrika wordt rooibos thee de 'nectar van de natuur' genoemd. Deze rooibos struiken groeien en leven hoogstens zeven jaar en kunnen pas na anderhalf jaar voor het eerst worden geoogst.

In dit artikel lees je wat rooibos thee eigenlijk is, welke voordelen voor de gezondheid rooibos thee je biedt en welke variaties aan thee-melanges je ermee kunt maken.

Wat is rooibos thee?

Rooibos thee is officieel gezien eigenlijk geen theesoort, omdat rooibos niet afkomstig is van de theeplant. Hierdoor kan je het eerder zien als een soort kruid of een aftreksel van planten. De bladeren van de rooibos worden gefermenteerd, waarna de traditionele rode kleur ontstaat. In Nederland wordt het drinken van de rooibos thee steeds populairder, doordat er veel verschillende gezondheidsvoordelen aan worden toegedicht.

Voor wie is rooibos thee geschikt?

Rooibos thee is geschikt voor iedereen die zich wel wat fitter zou willen voelen. Denk bijvoorbeeld aan topsporters, mensen die veel moeten reizen voor hun werk, hyperactieve kinderen of mensen met gezondheidsproblemen.

Rooibos thee bevat namelijk verschillende ingrediënten die goed zijn voor je lichaam. Ijzer, calcium, kalium, koper, magnesium, zink en mangaan zijn de gezonde mineralen die in deze theesoort zitten verwerkt.

Mangaan zorgt er bijvoorbeeld voor dat je botweefsel gevormd wordt en het beschermd jouw lichaamscellen tegen de werking van stress, waardoor je je energiek blijft voelen.

Kalium zorgt voor een juiste vochtbalans in je lijf en reguleert jouw zenuwprikkels.

IJzer zorgt voor de aanmaak van hemoglobine in de rode bloedcellen in jouw lichaam.

Er wordt dus voor gezorgd dat er voldoende zuurstof door je aderen stroomt. Net als ijzer, speelt koper een grote rol bij het zuurstoftransport. Daarnaast zorgt koper voor pigmentatie van je huid en je haarkleur.

Met het innemen van calcium zorg je ervoor dat jouw botten en gebit sterker worden en blijven. Magnesium regelt de goede werking van je spieren, terwijl zink bijdraagt aan de opbouw van eiwitten en het versterken van je immuunsysteem.

Deze thee wordt dus gezien als één van de gezondste theesoorten tot nu toe. Er zit zelfs geen cafeïne in, waardoor mensen met slaapproblemen prima een kopje rooibos thee voor het slapen gaan kunnen innemen.

Varieer eindeloos met rooibos thee

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alleen pure rooibos thee te drinken, maar in combinatie met deze thee zijn er ook een heleboel fijne variaties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan Rooibos karamel thee. Door de romige smaak van karamel gemixt met kleine stukjes amandelen die door de thee verwerkt zit, zal jouw kopje rooibos thee een heerlijk zacht aroma krijgen.

Pure rooibos thee heeft van zichzelf al een vrij zoete en zachte smaak. Ben je een echte zoetekauw en wil je nog meer genieten van een extra frisse en zoete smaak? Kies dan voor de Rooibos Sinaasappel en Eucalyptus thee. De sterke menthol-smaak en geur van de eucalyptusbladeren is in deze melange gemengd met extra zoete sinaasappelbloesems en perzik, zodat het geheel een friszoete rooibos thee vormt.

10 voordelen van rooibos thee

Voordeel 1: Rooibos thee is rijk aan antioxidanten die huidveroudering tegengaan

Polyfenolen zijn de belangrijkste actieve antioxidanten in rooibos thee, die bacteriën bestrijden en je immuunsysteem sterker maken. Daarnaast gaan de antioxidanten aspalathine en nothofagin huidveroudering tegen. Rooibos thee is dus zeer goed voor de huid en het drinken van deze thee kan je tegen allerlei soorten ziekten beschermen.

Voordeel 2: Rooibos thee bevat geen cafeïne

Voor mensen die niet goed reageren op cafeïne maar wel van thee houden, biedt rooibos thee de oplossing. Deze thee bevat namelijk helemaal geen cafeïne en wordt regelmatig voorgeschreven aan patiënten die lijden onder slapeloosheid. Een kopje rooibos thee drinken voor het slapen gaan doet wonderen. Van koffie weten we dat cafeïne een verslavende werking heeft. Rooibos thee kan jou nieuwe energie geven, zonder dat de cafeïne hierin een rol speelt. Je ervaart eigenlijk vooral de helende werking van rooibos thee door de gezonde mineralen die het bevat. Rooibos thee is ook heel geschikt voor zwangeren en jonge kinderen.

Voordeel 3: Rooibos thee verlaagt de bloeddruk

Rooibos thee staat erom bekend dat het stress en nervositeit bij een persoon kan wegnemen. Mensen met een hoge bloeddruk hebben er veel baat bij om rooibos thee te drinken, omdat de thee de luchtwegen verwijdt, waardoor ademhalen een stuk gemakkelijker wordt. Wanneer we beter en rustiger kunnen ademen, neemt ook de stress in ons lichaam voor een groot deel af. De thee zorgt daarmee voor een stabiele bloeddruk.

Voordeel 4: Rooibos thee zorgt voor stevige botten en een sterk gebit

Doordat rooibos thee rijk is aan mineralen zoals calcium en mangaan, zal je minder snel last krijgen van gewrichtspijn, ontstekingen aan de gewrichten (artritis) of botontkalking. Het mangaan in de rooibos thee zorgt er zelfs voor dat je botten bij beschadiging sneller aangroeien en dat je botten sneller helen. Fluoride is ook aanwezig in rooibos thee. Fluoride, een element dat je in tandpasta kunt terug vinden, versterkt je gebit en beschermt het tegen gaatjes.

Voordeel 5: Rooibos thee is goed voor hart, vaten en spieren

Het antioxidant quercetine zit ook in rooibos thee en gaat ongewenste celgroei tegen. Ook remt deze natuurlijke flavonoïde ontstekingen waardoor je sneller beschermd bent tegen hart- en vaatziekten. Deze antioxidant is voornamelijk terug te vinden in groenten en dus ook in rooibos thee. Quercetine versterkt de werking van vitamine C in het lichaam en regelt dat de bloedvaten in goede conditie blijven. Hierdoor stroomt er meer zuurstof door je aderen, wat uitstekend is voor je hart en bloedvaten. Het innemen van quercetine kan zelfs helpen als je last hebt van hooikoorts, omdat het de aanmaak van histamine in je lijf vermindert. Je allergie kan dan zelfs grotendeels verdwijnen. Quercetine wordt door doktoren ingezet voor het bestrijden van spierstijfheid en fibromyalgie: een ziekte waarbij je veel last kan hebben van spierpijn op drukpunten in de nek, heupen, knieën of schouders.

Voordeel 6: Rooibos thee helpt tegen darmkrampen en maagpijn van jonge kinderen

Als je kind last heeft van darmkrampen en maagpijn, kan een kopje rooibos thee de krampen verminderen. Om de thee wat aangenamer te laten smaken, kan je er een beetje melk bij doen. Een aantal jaar geleden stond rooibos thee ook voornamelijk bekend vanwege de impact die het had op het verminderen van buik- en maagpijn. Veel vrouwen in Zuid-Afrika gebruikten het vijftig jaar geleden al om hun kind mee te behandelen. Daarna werd de thee steeds populairder, omdat er onderzocht was welke voordelen rooibos thee allemaal nog meer had voor het behouden van een goede gezondheid. De ontstekingsremmende eigenschappen van de rooibos thee verzachten voor veel kleine kinderen dus in ieder geval hun krampen en maagpijn.

Voordeel 7: Rooibos thee beschermt het lichaam tegen diabetes II

Het antioxidant aspalathine in rooibos thee, kan helpen om de suikerspiegel in het bloed op de juiste waarde te houden en het zorgt ervoor dat er niet teveel glucose wordt opgenomen via de spieren. De productie van insuline wordt dus op gezonde wijze alleen via de alvleesklier vergroot. De aspalathine bouwt op die manier op natuurlijke wijze een verdedigingsmechanisme op tegen de ontwikkeling van de gevaarlijke ziekte diabetes II. Wanneer mensen al diabetes hebben, kan rooibos thee helpen om de pieken en dalen in hun suikerspiegel beter te reguleren.

Voordeel 8: Rooibos thee is goed voor de huid

In rooibos thee zitten, naast zink, organische zuren die goed werken tegen huidveroudering en de huid kalmeren. Wanneer je het rode poeder van de thee bijvoorbeeld direct aanbrengt op je gezicht of handen, zullen je acne en puistjes sneller verdwijnen en zal de rooibos kalmerend werken op een door de zon verbrande huid. Ook rimpels zullen sneller verdwijnen. Gebruik geen chemische producten waarvan de makers beweren dat ze huidveroudering tegengaan. Over het algemeen is het altijd beter om gebruik te maken van natuurlijke organische zuren, zoals die in pure rooibos thee aanwezig zijn.

Voordeel 9: Rooibos thee voorkomt nierstenen

Omdat rooibos thee geen oxaalzuur bevat, zoals dit in veel andere theesoorten wel het geval is, kunnen mensen die soms last hebben van nierproblemen zoveel rooibos thee drinken als ze willen. Rooibos thee verzacht de pijn en kan nierstenen voorkomen. Wanneer mensen met nierproblemen teveel andere theesoorten drinken waar wel oxaalzuur in zit, kan het namelijk zomaar gebeuren dat de nierstenen groter worden en dat de nierpijn nog veel erger wordt.

Voordeel 10: Rooibos thee kan worden gebruikt om verschillende allergieën tegen te gaan

In grote delen van Zuid-Afrika wordt rooibos thee nog steeds als natuurlijk geneesmiddel ingezet tegen verschillende allergieën. Rooibos helpt tegen allergische reacties als eczeem, hooikoorts en bronchitis. De ontstekingsremmende eigenschappen van de verschillende antioxidanten die rooibos thee bevat, worden ook ingezet voor de behandeling van astma en andere, actuele allergieën.

Nadelen van rooibos thee

Uit slechts één wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het drinken van grote hoeveelheden rooibos thee kan zorgen voor een verhoging van leverenzymen en daarmee gepaarde leverproblemen. Omdat dit slechts in één onderzoek naar voren kwam, kan het niet per se geclaimd worden als een officieel nadeel van rooibos thee.

Het is echter wel zo dat sommige stoffen in rooibos thee ervoor kunnen zorgen dat de aanmaak van vrouwelijke hormonen, ofwel oestrogenen, sterk wordt bevorderd. Mensen die last hebben van hormoongevoeligheid, kunnen deze thee beter niet in grote hoeveelheden blijven drinken. Omdat rooibos zo krachtig is, kan het soms andere medische behandelingen in de war schoppen. Overleg dus eerst met de arts of het kwaad kan om veel rooibos thee te drinken.

Tot slot moet je geen rooibos thee blijven drinken als je reeds veel last hebt van lever- of nierproblemen. De thee kan deze problemen enigszins voorkomen, maar helaas niet genezen.

Conclusie: is rooibos thee wel of niet geschikt voor mij?

De populariteit van rooibos thee stijgt niet voor niets in Nederland. Zoals je hebt kunnen lezen, brengt het drinken van rooibos thee ontzettend veel gezondheidsvoordelen met zich mee.

De antioxidanten in rooibos thee gaan huidveroudering tegen en versterken je immuunsysteem. Doordat er in rooibos thee geen cafeïne zit, werkt het uitstekend als middel tegen slapeloosheid.

Daarnaast heeft rooibos thee een kalmerende werking zodat stress minder wordt en de bloeddruk wordt verlaagd. Vanwege de vele mineralen die rooibos thee rijk is, kweek je er stevige botten en een sterk gebit mee.

De antioxidanten zorgen ervoor dat je sneller beschermd bent tegen verschillende hart- en vaatziekten. Ook worden maagpijn en darmkrampen bij jonge kinderen door het drinken van rooibos thee verzacht.

De aspalathine die in rooibos thee zit, creëert op natuurlijke wijze een verdedigingsmechanisme tegen diabetes II, door de suikerspiegel in balans te houden.

De organische zuren en de zink die rooibos thee bevat, helpen om de huid te kalmeren. Puistjes, acne, rimpels en verbrande huid worden met het roodkleurige theepoeder snel verleden tijd. Als je veel rooibos thee drinkt, kan je nierproblemen en nierfalen voorkomen. Rooibos thee helpt zelfs tegen verschillende allergieën zoals eczeem, hooikoorts of bronchitis.

Aan het drinken van rooibos thee kleven zeer weinig nadelen. De nadelen van rooibos thee die zijn benoemd zijn leverproblemen en de versterkte aanmaak van oestrogenen, maar in beide gevallen moet je wel ontzettend veel rooibos thee drinken om iets van deze nadelige effecten te gaan merken. Rooibos thee is dus absoluut een gezonde keus, wanneer je graag thee wilt drinken zonder schadelijke of verslavende stoffen, zoals cafeïne.

Rooibos thee aanschaffen?

Heb je zin gekregen om verschillende melanges rooibos thee uit te proberen? Kies voor biologische rooibos puur thee of maak een keuze uit de verrassende rooibos thee smaken zoals onze rooibos karamel of één van onze andere rooibos thee smaken

Alle theesoorten die wij aanbieden bestaan uit losse theebladeren, eventueel gemixt of aangevuld met andere ingrediënten. Zie de betreffende product pagina voor meer informatie.


. gezond rooibos thee. rooibosthee honeybush thee kopen. is rooibos thee gezond