Witte thee

Witte thee is niet heel erg bekend, maar je kunt er wel een heerlijk kopje thee mee zetten. Ook witte thee komt van niet-gefermenteerde thee bladeren en bevat weinig theïne (cafeïne). Witte thee heeft een hele subtiele smaak en is daardoor ook goed te combineren met andere lekkere smaken zoals fruitige smaken. 

Voor witte thee mogen alleen de jongste knoppen (minder dan 48 uur oud) van de plant geplukt worden. 
Verder lezen..

Alles wat je moet weten over witte thee

Hier in het Westen is witte thee een nog vrij onbekend fenomeen. Gelukkig wint deze theesoort steeds meer terrein in de theepotten.
Ben jij bekend met witte thee?
Niet alleen van het bestaan ervan, maar ook van de subtiele en lichte smaak? Nee?
Dan is het hoog tijd om je kennis te laten maken met deze theesoort.
Na het lezen van dit artikel weet je van alles over witte thee. Je krijgt antwoord op de volgende vragen:

Wat is witte thee?

Witte thee is net als groene en zwarte thee afkomstig van de welbekende theeplant Camellia Sinensis. Hoewel witte, groene en zwarte thee van dezelfde plant komen, smaken ze totaal verschillend.

Witte thee heeft een lichte en zachte smaak die zeer subtiel aanwezig is. De geur van witte thee heeft iets zoets en bloemigs. Aangezien je geur zeer bepalend is voor de smaak, heeft witte thee ook een zoete en bloemige smaak. Dit is een echte tegenhanger van de meer dominante smaken van groene thee en zwarte thee. Groene thee is grassig en zwarte thee heeft een bittertje.

Er zijn verschillende soorten witte thee. Bekende witte theesoorten zijn: Silver Needle, White Poney en Tribute Eyebrow.

Waar komt het vandaan?

Witte thee is het zusje van groene thee en zwarte thee. Al deze theesoorten komen van dezelfde plant: de Camellia Sinensis. De Camellia Sinensis is de welbekende theeplant. Deze theebomen vind je met name in China en Azië.

De jongste knoppen van de theeboom worden gebruikt om witte thee te maken. De blaadjes hebben een bijna witte kleur. Hier komt de naam ‘witte’ thee ook vandaan. De blaadjes worden vrijwel niet bewerkt. Hierdoor behoort witte thee tot één van de meest pure theesoorten.

Het proces van witte thee maken is vrij strikt. Er zijn maar 2 dagen per jaar waarop de knoppen geplukt kunnen worden om witte thee te maken. Vervolgens moet binnen 48 uur de thee bewerkt en gedroogd worden in de zon.

Hoe zet je het perfecte kopje witte thee?

Goede thee is niet alleen een kwestie van kwalitatief hoogwaardige theebladeren. De kwaliteit van jouw kopje thee staat of valt met hoe jij ‘m zet. Als je groene thee te lang trekt, wordt het grassig van smaak, en zwarte thee juist bitter. Ook witte thee moet goed getrokken worden. Witte thee is kwetsbaar, en dat vraagt dus een zorgvuldige werkwijze.

Stop jij de thee altijd in kokend heet water? Laat deze gewoonte dan los, en al helemaal bij witte thee. Witte thee moet trekken in afgekoeld kokend water. Een temperatuur tussen 75 graden Celsius en 80 graden Celsius is perfect voor een lekker kopje witte thee.

Afhankelijk van of je een kop thee zet of een pot thee moet je zorgen voor de juiste verhouding thee / water . Houd als leidraad de volgende hoeveelheid aan: schep 2 tot 3 theelepels witte thee in een theefilter voor een kop thee. Witte thee moet vrij lang trekken; tussen de 4 en 6 minuten. Heeft je thee een goudgele kleur? Dan is je kop witte thee gelukt.

Witte thee kun je prima hergebruiken. De theeblaadjes kun je gerust voor een 2e of 3e kop gebruiken. Let er wel op dat je de thee iets langer moet laten trekken om dezelfde goudgele kleur te bereiken.

Voor wie is witte thee geschikt?

De vraag kun je beter zo stellen: “voor wie is witte thee niet geschikt?”. Witte thee is een laagdrempelige theesoort door de zachte en subtiele smaak. Deze smaak wordt gewaardeerd door menigeen theeliefhebbers.

Niet alleen voor de echte drinkers is witte thee een geschikte soort. De zachte smaak is bij uitstek een goede manier om de beginnende theedrinkers bekend te maken met de smaak van thee.

Is witte thee gezonder dan groene thee?

Het is algemeen bekend dat thee gezond is. Groene thee staat bekend als de absolute ‘gezondheidswinnaar’ door de enorme gezondheidsvoordelen die deze blaadjes met zich meebrengen.

Alleen is deze nominatie juist?

Witte thee wordt vaak over het hoofd gezien, en misschien zou witte thee juist de ‘gezondheidswinnaar’ onder de theesoorten moeten zijn. Hieronder lees je waarom…!

Bijna niet bewerkt

Witte thee is in vergelijking tot groene thee bijna niet bewerkt. Hierdoor gaan er bijna geen voedingsstoffen verloren.

Gaat de strijd aan tegen ziekteverwekkers

Er is veel onderzoek gedaan naar groene thee. Uit deze onderzoeken blijkt dat groene thee enorm goed is voor je immuunsysteem. Echter ontdekten aantal onderzoekers van de Pace University en van de Britse Kingston University dat witte thee misschien zelfs nóg beter is. Witte thee is een bommetje aan antioxidanten. Deze antioxidanten zijn goed voor je immuunsysteem. Dat niet alleen, ze gaan ook in strijd met de ziekteverwekkers in je lichaam.

Goed voor vetverbranding

Mensen die kilo’s eraf willen, krijgen vaak als advies om groene thee te drinken. In dit dieet kan een extra drank toegevoegd worden: witte thee. Witte thee heeft net als groene thee een stimulerende werking bij de verbranding van vet.

4 voordelen van witte thee

Witte thee is niet alleen lekker, maar ook gezond. In één zo’n kopje warme drank schuilen allerlei heilzame effecten. Hieronder volgen er 4.

Weinig cafeïne
Witte thee heeft de minste cafeïne van alle theesoorten. Eén kop witte thee bevat 5 tot 10 milligram cafeïne.

Goed voor huid
Witte thee is enorm goed voor je huid. Er zitten stoffen in de thee die ervoor zorgen dat beschadigde huidcellen herstellen. Daarnaast is het een natuurlijke remmer van veroudering. Je kunt door thee drinken minder snel rimpels krijgen.

Sterke botten
Voor sterke botten heb je niet alleen melk nodig. Witte thee is eveneens zeer goed voor het vergroten van de botdichtheid. Dit komt doordat witte thee vol zit met flavonoïden. Flavonoïden zijn antioxidanten.

Verlaagt stress
Witte thee bevat theanine. Dit is een aminozuur die ontzettend goed is voor je vitaliteit. Theanine heeft een kalmerend effect op je brein.

Wat zijn de nadelen van witte thee?

Witte thee bevat weinig cafeïne, maar als je de hele dag door witte thee drinkt, krijg je toch nog best wat cafeïne binnen. Cafeïne is niet aan te raden voor kinderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Drink daarom niet meer dan 4 tot 5 kopjes witte thee per dag.

Witte ijsthee maken

Je bent vast wel bekend met Ice Tea. Het is lekkere frisdrank voor op een warme zomerse dag, maar niet even gezond. Jij kan gemakkelijk zelf gezonde ijsthee maken (en misschien zelfs lekkerder!). Witte ijsthee kun je op twee manieren maken: op de koude methode en op de warme methode.

Als je witte ijsthee op de warme methode maakt, dan moet je eerst het water warm maken (tot zo’n 75 – 85 graden Celsius). Laat de witte thee voor zo’n 4 tot 6 minuten trekken. Doe er wat pepermunt of verse gember door. Maak je witte ijsthee op de koude methode? Doe dan witte thee bij koud water, samen met gember of verse pepermunt. Laat dit een nachtje trekken.

Witte thee heeft een subtiele smaak. Als je de thee koud drinkt, dan is er weinig van de smaak over. Daarom is het voor de smaak goed als je iets extra’s door de ijsthee doet, zoals munt of gember.

Zo bewaar je witte thee

De smaak van witte thee is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van de theebladeren en van hoe jij de thee zet, maar ook van hoe je de thee bewaart.

Witte thee heeft een aantal aartsvijanden (evenals de andere theesoorten). Dit zijn vocht, licht en hitte. Als je thee niet goed bewaart, dan kan er van alles met je thee gebeuren.

Het kan schimmelen of rotten en de smaak kan heel vies worden.

Bewaar je witte thee als volgt:

  • Bewaar je witte thee gescheiden. Thee absorbeert de smaken en geuren van z’n omgeving. Bewaar je witte thee dus niet naast schoonmaakmiddelen, voedingsmiddelen of andere theesoorten.
  • Bevoorraad de thee op een droge plek. Een pot of een theedoos zijn handige opslagplekken.
  • Zet de thee op een koele plek neer. Als het ergens heel heet is, zal de smaak verminderen.
  • Gooi het kaartje van je thee niet weg. Dan weet je precies wanneer de witte thee over de datum is.

Ga je overstag?

Bestaat jouw theevoorraad met name uit kruidentheeën, groene theesoorten en fruit theesoorten? Probeer een keer deze goudgele drank uit. Je weet nu dat witte thee goed is voor je gezondheid, en ook nog eens lekker is. Met deze drank door je lichaam, ben je beter bestand voor ziekteverwekkers en houd je je huid gezond en elastisch.

Ben je niet zo’n theedrinker? Dan is witte thee de geschikte theesoort om de wereld van thee te ontdekken. De lichte smaak laat je langzaamaan wennen.

Wil je graag witte thee aanschaffen? Bekijk onze witte thee.