Menu
Uw winkelmandje is nog leeg

Groene thee

Is groene thee gezond? Groene thee heeft talloze gezondheidsvoordelen, voornamelijk omdat het vol zit met anti-oxidanten. Omdat groene thee nauwelijks bewerkt is, zit het nog bomvol met die anti-oxidanten. Groene thee past zeker in een gezond eet patroon. De thee komt van niet-gefermenteerde blaadjes die verhit en gedroogd worden.

 
Verder lezen..
37 producten in Groene thee
Sortering:
2 reviews Jasmijn Groene thee 2,85

Waarom is groene thee zo gezond?

Ben je op zoek naar de categorie groene thee

 

Waarom is iedereen toch altijd zo enthousiast over groene thee?

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen?

Het kan best zijn dat je al enige tijd groene thee drinkt omdat je had gehoord dat het gezond voor je is, maar dat je eigenlijk totaal geen idee hebt waarom het nu eigenlijk zo goed is. Het zal je daarom zelfs verbazen als je ziet wat nu eigenlijk de precieze gezondheidsvoordelen van groene thee zijn.

Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon lekker. Tenminste, de meeste mensen vinden het lekker. Sommigen vinden het iets minder smakelijk, maar dat is natuurlijk altijd op te lossen.

Wat is groene thee?

De thee die de meeste Nederlanders drinken is zwarte thee. Ook al is deze thee zoals je weet niet echt zwart, maar eerder donkerrood. Groene thee kan je eigenlijk op dezelfde manier bekijken. Het is niet echt volledig groen, maar hangt ergens tussen groen, geel en de normale rode thee kleur in. Al komt de naam vooral van de kleur van de bladeren af. De kleur is echter niet het belangrijkste. Het gaat namelijk vooral om de manier waarop na de oogst wordt behandeld. Groene thee komt van jonge bladeren die direct worden verwerkt. Daardoor blijven ook veel stoffen in de bladeren achter.

Waar komt groene thee vandaan?

Zoals de meeste theevarianten komt ook groene thee uit het oosten. In verschillende delen van Azië is deze thee zeer populair. In sommige delen is de groene thee zelfs de gewone thee voor de inwoners. In bijvoorbeeld China is dit het geval. Daarnaast is er ook groene thee uit Japan, Afghanistan en Pakistan. Overal is de verwerking van de thee ongeveer hetzelfde. De thee wordt zo snel mogelijk verwerkt zodat er minimale oxidatie plaatsvindt in de bladeren. De thee was al langer in het westen verkrijgbaar, maar is de laatste jaren ineens echt snel populair geworden.

Het perfecte kopje groene thee

Thee zetten is natuurlijk op zich niet heel erg moeilijk. Wat echter niet bij iedereen bekend is, is dat groene thee een andere behandeling nodig heeft dan zwarte thee. Dat komt omdat groene theebladeren jonger, verser en dus kwetsbaarder zijn. Wanneer je de thee dus gaat zetten, dan moet je er rekening mee houden dat de bladeren verbranden als het water kookt.

Laat het water dus terugzakken tot ongeveer 75 tot 80 graden voor je er thee van trekt.

Dit komt de smaak flink ten goede. Wees ook voorzichtig met de hoeveelheid groene thee die je gebruikt. Meer bladeren komt de smaak niet persé ten goede.

Hoeveel groene thee kan je drinken?

Zoals voor eigenlijk alle gezonde producten geldt, is het verstandig om jezelf aan een aantal grenzen te houden. Groene thee heeft niet direct grote schadelijke gevolgen, maar als je meer dan tien koppen op een dag gaat drinken, dan wordt het wel erg veel van het goede.

Zelfs te veel van een goede stof is immers gewoon teveel. Wie de optimale werking van de stoffen in groene thee wil ervaren kan echter met drie tot vier koppen op een dag al een heel eind komen. Dan heb je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid precies te pakken.

De top 3 gezondheidsvoordelen van groene thee

Groene thee heeft een positieve werking op heel veel vlakken van het leven. Doordat het vol met antioxidanten en voedingsstoffen zit profiteert je lichaam er op de meest uiteenlopende wijzen van. In brede zin zou je kunnen zeggen dat het je gezondheid verbetert, maar dat is natuurlijk te abstract. Daarom is het goed om in ieder geval de belangrijkste voordelen te kennen. Dat je gebit er sterker van wordt, de kans op diabetes lager wordt en de kans op ontstekingen afneemt zijn andere voordelen die je er dan gratis bij krijgt.

1 Verlaagde kans op kanker

Hoewel het altijd lastig is om te spreken over het verlagen van het risico op kanker door het nemen van een bepaald voedingsmiddel. In het geval van groene thee is het echter wetenschappelijk bewezen. Er zijn verschillende vormen van kanker die kunnen worden bestreden met groene thee. Dit komt omdat het bijvoorbeeld tumorgroei remt en beschadiging door UV-straling herstelt. Vormen zoals borstkanker, prostaatkanker, huidkanker en longkanker kunnen dus deels worden tegengegaan door het drinken van de jonge theebladeren. Het is wel zo dat er nog altijd onderzoeken gaande zijn om meer precieze kennis hierover op te kunnen doen.

2 Goed voor het hart

De uitkomst van een andere wetenschappelijke studie was positief met betrekking tot een andere belangrijke doodsoorzaak. Het is namelijk al in de jaren negentig dankzij een Japans onderzoek bewezen dat groene thee positieve effecten heeft op de conditie van het menselijk hart. De studiegroep dronk vijf koppen groene thee terwijl de controlegroep er één per dag dronk. Daardoor bleek dat na elf jaar de groep van vijf kopen significant minder sterfgevallen door hartziektes had dan de groep van één kop. Overigens is er inmiddels ook een bewijs naar de verbetering van het cholesterolgehalte bewezen.

3 Diabetes en gewicht

Tot slot is groene thee al jaren populair onder de mensen die een gezond gewicht en mooi slank figuur nastreven. Het is echter wel zo dat uit verschillende onderzoeken nog geen sluitend bewijs is gekomen wat nu precies de voordelen zijn. Wel is al meerdere malen vastgesteld dat de bloedsuikerspiegel van drinkers van groene thee vaak beter in balans bleef. Daardoor hadden zij minder kans op suikerziekte. Ook lijkt het erop dat mensen die kampen met overgewicht wat kilo’s kwijtraken door meer groene thee te nuttigen. Vooralsnog is echter wel meer onderzoek nodig.

Vind je groene thee niet lekker?

Groene thee heeft een behoorlijk specifieke smaak. Zeker wanneer je je niet aan de tips om het perfecte kopje te zetten houdt kan deze smaak niet fijn uitpakken. Bovendien is het goed mogelijk om de smaak enigszins te beïnvloeden. Zo komen er steeds meer groene thee producten op de markt met smaakjes. Zo is onze Sencha Enchanted Forest (Amandel) ontzettend populair! 

Conclusie

Groene thee kan ieders leven verbeteren. De jonge theebladeren zitten vol met gezonde voedingstoffen en andere stoffen dat zelfs preventief drinken aan te raden is. Al is het wel belangrijk om jezelf ook weer niet te vergiftigen met een overdaad aan gezonde stoffen. Let erop dat je de thee niet met kokend water zet om het beste effect van de blaadjes eruit te krijgen. Als je dit doet, dan heb je eigenlijk dus gewoon de echte natuurlijke energiedrink te pakken.

Ook zin gekregen in een kopje groene thee? Bekijk dan ons groene thee assortiment eens! En vergeet niet om de bereidingswijze van de specifieke thee goed op te volgen zoals je kunt lezen op de website!