Wat is therapeutische thee?

Los problemen op met behulp van therapeutische thee

 

Thee is een enorm veelzijdige drank, misschien meer dan je denkt. Zo kan je thee drinken omdat het gezellig is, maar je kan zelfs thee inzetten als therapeutisch middel. Veel soorten thee hebben namelijk hun eigen uitwerking die je kan gebruiken bij kwaaltjes. Met sommige soorten therapeutische thee dien je wel op te passen vanwege een eventuele verkeerde of ongewenste uitwerking. Welke thee kan therapeutisch gebruikt worden en waar dien je rekening mee te houden?

 

Meerdere manieren om thee te maken

 

Je kan uiteraard op de meest bekende manier thee maken door een theezakje of een thee-ei te gebruiken en de thee even te laten trekken in water. Je kan echter thee op nog meer manieren maken. Zo kan je zelfs thee koud laten trekken, ideaal voor in de zomer met een verkoelende thee bijvoorbeeld. Je kan wanneer je de thee om gezondheidsredenen wilt gebruiken ook de thee een hele nacht laten trekken. Met het gebruik van een French press die eigenlijk voor koffie bedoeld is, maak je het jezelf gemakkelijker. Dan hoef je geen speciaal thee-ei te gebruiken, maar kunnen de kruiden direct aan het water toegevoegd worden.

 

Thee om te kalmeren

 

Een heerlijke thee om te ontspannen is kamillethee. Het heeft een lekkere ietwat zoetige smaak en werkt kalmerend. Kamillethee kan ook goed ingezet worden om verkoudheid of spijsverteringsproblemen mee te behandelen of zet het in als natuurlijke pijnstiller. Een ideale therapeutische thee om mee te ontspannen is een echte relaxation blend, hier zit een selectie van kruiden in die ontspannend werken. Wanneer je wat extra energie kan gebruiken is een thee om op te laden ideaal om de energie in je lichaam weer in de juiste balans te krijgen.

 

Wanneer je ziek bent

 

Een therapeutische thee die goed is voor de luchtwegen kan je in de vrij ademen thee vinden. Een mengsel van onder andere eucalyptus, salie en vlierbloesem zorgt ervoor dat je snel opknapt. Wanneer je ziek bent is het verstandig om aan je weerstand te werken, al kan dit preventief ook slim zijn. Een versterkende thee is dan misschien precies wat je nodig hebt. Eén van de ingrediënten is Echinacea purpurea ook bekend als de rode zonnehoed die ideaal is wanneer je extra weerstand nodig hebt.

 

Thee voor een goede detox

 

Wanneer je je lichaam wilt reinigen kan een reinigende thee geschikt zijn. Met wortels zoals gember en kurkuma is deze thee ideaal voor het goed functioneren van je gal en lever. Deze organen hebben namelijk de vervelende taak om alle vieze stoffen uit ons lichaam te filteren, iets waarbij het kan helpen om ze te ondersteunen. Wanneer je veel vocht vasthoudt kan een therapeutische thee eveneens van dienst zijn. Neem dan een zuiverende thee, daarmee wordt tevens je bloed gezuiverd. Brandnetel is een van de ingrediënten die daarin een wereld van verschil uitmaakt.

 

Waar je mee moet uitkijken

 

Groene thee kan een verkeerde uitwerking hebben op sommige medicijnen, zo dien je tevens voorzichtig te zijn met sint-janskruid. Sint-janskruid geeft rust, maar het kan problemen geven met medicijnen of wanneer je in verwachting bent. Wanneer je geen medicijnen slikt, dien je eveneens voorzichtig te zijn met sint-janskruid. Zo kan zonnebrand erger worden, vermijd de zon dan ook na het innemen van sint-janskruid. Het is wijs om informatie over het gebruik van therapeutische thee in te winnen, dit kan door onderzoek te doen en/of vragen te stellen aan een bekwaam persoon.Bekijk hier alle therapeutische theesoorten