Losse thee zetten in 4 stappen

Losse thee zetten in 4 stappen

Ben je een échte theeleut? Start jij je dag met thee, en eindig jij je dag ermee? Als je een echte theeliefhebber bent, dan is dit artikel geschikt voor jou. In dit artikel gaan we in op losse thee, want als theeleut mag losse thee niet missen in jouw keuken.

Over losse thee

Veel Nederlanders drinken graag thee. Kenmerkend aan onze theecultuur zijn de theezakjes. Het is dan ook wel zo makkelijk. Je zet water op, en gooit het theezakje in het water als de juiste temperatuur is bereikt. Ondanks het gemak van thee in een zakje neemt losse thee in populariteit toe. Drink jij het ook wel eens?

Losse thee staat ook wel bekend als verse thee. Losse thee bestaat uit grote gedroogde theeblaadjes die je vaak in een filterbakje doet en vermengd met het water. Door de trend naar gezond leven is losse thee ook steeds populairder geworden. Losse thee bevat namelijk meer antioxidanten en bijna tot geen kunstmatige toevoegingen. Bovendien waarderen steeds meer mensen de smaak van natuurlijke en verse thee.

Losse thee versus thee in een zakje

Losse thee en thee in een zakje komen van dezelfde plant. Bovendien verloopt het drogingsproces vrijwel hetzelfde. Ondanks deze overeenkomsten zit een wereld van verschil tussen losse thee en thee in en zakje. Die verschillen zitten niet alleen in de bewerking, maar ook in de smaak én de bereiding.

Bewerking
Losse thee wordt anders bewerkt dan theezakjes. Heb jij losse thee en theezakjes in je keuken? Dan is je het verschil tussen deze twee vormen vast wel eens opgevallen. Thee in een zakje is verfijnder van structuur. De blaadjes zijn fijn gemalen. In echte ‘thee-taal’ heet dit fanning. Losse thee daarentegen wordt vrijwel intact gelaten. Hierdoor zijn de theeblaadjes groter.

Een tweede grote verschil in de bewerking is dat thee in zakjes vaak met toevoegingen te maken krijgen. Natuurlijk niet altijd, maar de kans dat er kunstmatige stoffen aan thee in zakjes wordt toegevoegd ligt vele malen groter dan dat bij losse thee gebeurd.

Daarnaast belandt fijngemalen thee vaak in de zakjes. Losse thee niet. Deze is vaak los verkrijgbaar in zakken.

Bekijk ons thee assortiment

Smaak
Natuurlijk is de bewerking van invloed op de smaak. Thee in een zakje heeft minder smaak dan losse thee. Dit komt door twee dingen; de bewerking en het zakje. Doordat de thee in een zakje eerst wordt vermalen, gaan er veel smaakmakende stoffen verloren. Losse thee blijft onbewerkt en heeft hierdoor niet te maken met smaakverlies.

Een tweede belangrijke factor voor het smaakverlies is het zakje. Je zou het misschien niet denken… Het zakje is toch luchtig en je thee trekt toch gewoon? Zeker! Maar de theeblaadjes moeten uitzetten om écht goed te trekken. In een zakje gaat dat lastig. De blaadjes kunnen niet goed ontvouwen, waardoor de thee niet zo goed trekt als bij losse thee.

Gezondheid
Wist je dat losse thee zelfs gezonder is dan thee in een zakje? Dit heeft te maken met het bewerkingsproces. Doordat de grove, grote bladeren niet aangetast worden, zitten deze bomvol antioxidanten. Bovendien wordt er vaak niks toegevoegd aan de losse thee. Kunstmatige toevoegingen zijn niet altijd goed voor je gezondheid.

Verschillende thee soorten

Er zijn talloze hoeveelheden theesoorten. Groene thee, zwarte thee, witte thee, rooibos thee, maar ook de fruitachtige theesmaken zoals appel, framboos en aardbei. Thee is thee zou je denken. Toch zitten er veel verschillen tussen iedere theesoort.

Zwarte thee

Zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de plant "Camellia Sinensis". Ook groene thee en witte thee worden van deze plant gemaakt. Alleen zit er een wereld van verschil tussen de smaken. De smaak hangt volledig af van de kleur, de plantage, de kwaliteit en de bewerking.

Zwarte thee doorloopt vaak hetzelfde proces. Als eerst worden de bladeren gedroogd in de zon, waardoor het vocht uit de bladeren getrokken wordt. Vervolgens worden de bladeren gerold. In dit proces komen er veel smaken en stoffen vrij.

Daarna volgt een stap die de zwarte thee maakt; oxidatie. Oxidatie staat ook wel bekend onder de noemer fermenteren. Het houdt in dat de theebladeren aan zuurstof blootgesteld worden in een speciale ruimte met een redelijk warme temperatuur (25 graden Celsius) en een hoge luchtvochtigheid. De bladeren gaan van groen, naar goudbruin naar zwart. In dit proces komt zwarte thee aan z’n smaak en z’n geur.

Bekijk ons assortiment zwarte thee

Groene thee

Groene thee komt ook van de plant "Camellia Sinensis". Het grote verschil tussen groene en zwarte thee is dat groene thee niet gefermenteerd wordt. Groene thee doorloopt een ander proces.

Groene thee wordt gemaakt van de jonge bladeren van de welbekende theeplant. Als de bladeren zijn geplukt, dan worden deze vrijwel meteen blootgesteld aan stoom. Met stoom wordt het vocht onttrokken. Na dit proces worden de bladeren gerold en gebakken. In dit gehele proces behouden de bladeren een mooie groene kleur.

Bekijk ons assortiment groene thee

Witte thee

Witte thee is de derde veelvoorkomende theesoort die van de theeplant komt. Witte thee wordt gemaakt van de jonge knoppen van de theeplant. Binnen 48 uur dat de knoppen zijn gevormd, moeten deze geplukt worden. Dit maakt witte thee een vrij kostbare theesoort.

In tegenstelling tot groene en zwarte thee wordt de witte thee vrijwel niet bewerkt. Vaak wordt de thee even in de zon gedroogd, en zijn ze daarna gereed voor gebruik.

Bekijk ons assortiment witte thee

Rooibos thee

Rooibos thee is een bekende theesoort. Deze thee is rood en is een geliefde warme drank in de herfst. Wellicht komt dat door de warme rode kleur. Oorspronkelijk komt rooibos uit Afrika, maar tegenwoordig komt het van veel meer plekken vandaan.

Rooibos thee wordt gemaakt van de bladeren van de vlinderstruik Aspalathus linearis. Deze bladeren bevatten geen tannine en cafeïne Daarom is rooibos thee ook geen echte theesoort. Tannine en cafeïne zijn kenmerkende stoffen in thee.

De bladeren van de vlinderstruik worden na het plukken gestampt. Als ze goed gestampt zijn, worden ze in de zon gedroogd. In de laatste stap komt rooibos aan de mooie warme rode kleur.

Bekijk ons assortiment rooibos thee

Kruiden thee

Kruiden thee is net als rooibos thee geen echte thee. Het zijn eigenlijk kruiden die je combineert met warm water. Deze kruiden kunnen overal vandaan komen. Het kan een aftreksel zijn van knoppen, bladeren, takjes, en wortels van planten.

Kruiden thee is een vrij brede benaming. Er vallen allerlei soorten kruiden onder. Denk hierbij aan sterrenmix, zoethout, venkel, lemon, rozemarijn, salie, lindebloesem en kaneel.

Bekijk ons assortiment kruidenthee

Fruitmelanges

Fruitmelanges staan ook wel bekend onder de noemer vruchtenthee. Officieel is vruchtenthee ook geen echte thee. Je zal begrijpen dat de aardbeismaak, frambozensmaak of de citroensmaak niet van de welbekende theeplant afkomt. Officieel heet iets alleen écht thee als de bladeren afkomstig zijn van de theeplant.

Fruitmelange is een samenstelling van allerlei soorten vruchten. Denk hierbij aan aardbei, appel, framboos, braam, bosbes, citroen en nog veel meer. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten fruitmelanges. Je kan kiezen voor een vruchtenthee met één smaak of met een diversiteit aan smaken.

Bekijk ons assortiment thee melanges

Hoe zet je het perfecte kopje thee?

Thee zetten is een kunst. Het is niet alleen een kwestie van water opzetten en daarna je thee erdoor gooien. Het is chemie en het vereist kennis van de juiste temperatuur en de juiste hoeveelheid. Het perfecte kopje thee zetten gaat per theesoort anders. Groene thee mag niet op kokend water gezet worden. Zwarte thee wel. Bij elke thee staat in onze webshop aangegeven wat de trektijd is, hoeveel gram je per kopje moet gebruiken en wat de temperatuur van het water moet zijn om de beste thee te zetten! 

Om jou te helpen bij het zetten van het perfecte kopje thee, volgt hieronder een stappenplan. In 4 stappen leer jij de perfecte smaak te genereren en de meest gezonde stoffen uit de thee te trekken.

Stap 1: Kook het water op de juiste temperatuur

Groene thee en witte thee mogen niet in heter water komen dan 80 graden Celsius. Zwarte thee, rooibos, kruiden thee en fruitmelange mogen in 100 graden Celsius gedaan worden. Tijd om thee te maken!

Pak de waterkoker erbij of zet de ketel op het fornuis. Het is als eerst belangrijk dat je water kookt. Hierbij moet je natuurlijk wel de temperatuur goed in de gaten houden. Als je groene theebladeren in te heet water doopt, dan wordt de thee bitter. Alleen hoe houd je de temperatuur van het water in de gaten? Hiervoor heb je een handige thermometer! Heb je deze niet? Na ongeveer 4 minuten is gekookt water afgekoeld tot zo'n 80 graden.

Sta je in de keuken en ben je plots vergeten wat de juiste temperatuur was? Dan is er geen nood aan de man. Op de verpakking van Tea King staat vermeld wat de juiste temperatuur is van thee die je wilt gaan zetten. Daarnaast kun je het ook terugvinden op de website bij het product.

Stap 2: Maak de losse thee klaar voor bereiding

Ondertussen gaat het water koken. Totdat de juiste temperatuur is bereikt, kan jij de andere voorbereidingsstappen doorlopen. Zo moet je beginnen met de juiste hoeveelheid thee te pakken.

Hoeveelheid

In een theezakje is de hoeveelheid thee al voor je bepaald. Als je losse thee zet dan moet je zelf de hoeveelheid bepalen. Alleen wat is de juiste hoeveelheid? Per mok heb je ongeveer 2 á 3 gram losse thee nodig. Zet je een volle pot losse thee? Dan heb je tussen de 5 en 7 gram nodig. Over het algemeen heb je voor fruit melange en kruidenthee meer gram nodig dan voor witte, groene, zwarte en rooisbos thee.

Filter of theepot

Er zijn verschillende manieren om een kop losse thee te zetten. Ben je op je werk en wil je even een losse kop thee drinken? Of zet je voor een groep thee? Dan kun je kiezen uit een knijper, een filter en een theepot. Hieronder worden de verschillende opties kort toegelicht.

Theeknijper of thee-ei
Een theeknijper is een geschikte tool om een kop thee te zetten met losse thee. De knijper is een kleine tang met aan het eind een eivormige filter. In de eivormige filter doe je losse thee. Vervolgens knijp je de tang goed dicht.

Als je de losse thee hebt gezet, dan kun je de knijper eenvoudig openen en de gebruikte theeblaadjes weggooien. In de filter kunnen er blaadjes blijven plakken. Verwijder deze goed.

Thee filter met onderzetter
De theeknijper is de meest simpele versie van een theefilter. De theefilter met onderzetter is alweer een luxere variant op de theeknijper. Deze filter kun je gebruiken in een pot thee, maar ook voor je mok.

Deze theefilter herken je aan een klein mandje met gaatjes. In dit mandje doe je de losse thee. De onderzetter kan je tijdens het zetten van de thee goed gebruiken als dekseltje op het bakje. Hierdoor gaat er zo min mogelijk warmte verloren. Is de thee getrokken? Dan kan je de theefilter eruit halen en op je onderzetter zetten. Dat is wel zo gemakkelijk!

Thermoskan theefilter
Neem je graag thee onderweg mee? Dan is de thermoskan theefilter een geschikte optie voor jou. De thermoskan theefilter is een grote filter; geschikt voor je mok, kop, pot of thermoskan thee. Deze filter is langwerpig met een fijne gaasachtige structuur.

In de filter doe je de benodigde hoeveelheid losse thee. Vervolgens hang je dit in je thermoskan. Vaak zit er bij de thermoskan filter een dekseltje. Bij het trekken van de thee kun je het dekseltje op de filter zetten. Hierdoor gaat er zo min mogelijk warmte verloren. Vergeet natuurlijk niet op tijd de filter eruit te halen. Dan worden de blaadjes bitter.


Theezak filter
Losse thee hoeft geen losse thee te blijven. Er zijn speciale theezak filters waarin je de thee kan doen. Het principe werkt eigenlijk hetzelfde als een gewoon theezakje. Je doet de theezak met losse thee in je mok of pot en wacht tot deze genoeg getrokken is. Handig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat of je thee-ei nog in de vaatwasser zit. Koop hier je papieren filters.

Magic Tea Maker theepot
De Magic Tea Maker theepot is geen klassieker onder de filters. Integendeel, het is een ultramoderne theepot die losse thee zetten ontzettend makkelijk maakt. In 3 minuten heb jij de thee die perfect smaak.

Als eerst moet je het water op de juiste temperatuur brengen. Vervolgens doe je er losse thee in. Deze thee hoef je niet gefilterd in de pot te doen; de theepot filtert het zelf voor je.

Je moet de thee even laten trekken. Vervolgens houd je een theepot of een mok onder de Magic Tea Maker theepot. Je plaatst de theepot op het glas. Hierdoor loopt de warme drank onderaan de pot eruit. Een filter houdt de theeblaadjes tegen.

Het resultaat? Een heerlijke kopje thee in een mum van tijd gemaakt die perfect smaakt. Doordat de theeblaadjes in alle vrijheid kunnen ontvouwen en ronddobberen in je theepot, is de smaak van je thee optimaal.

Meer informatie over de theepot

Stap 3: Laat de thee even trekken

Bij het zetten van thee moet je niet alleen op de juiste hoeveelheid en temperatuur letten. Ieder type theesoort vraagt een andere trektijd. Het is belangrijk om je nauwkeurig aan de trektijd te houden. Een te lange trektijd leidt tot een bittere of overweldigende smaak. Is de trektijd te kort, dan is de thee slap van smaak.

De juiste trek tijd kun je terugvinden op de website en natuurlijk op de verpakking van jouw gekochte Tea King thee.

De beste trektijd zegt niet altijd alles. De juiste smaak is ook afhankelijk van jouw wensen. Geniet je van zware heftige smaken? Dan is het beter om de maximale trektijd per theesoort te hanteren. Ben je meer van de subtiele en zachte smaken? Dan doe je er beter aan om de losse thee met minimale trektijd te zetten.

Stap 4: Losse thee bewaren

Losse thee juist bewaren is belangrijk. Als je de thee niet op een goede manier bewaart, gaat de kwaliteit, de smaak en de geur verloren. Losse thee kun je het beste donker, droog en luchtdicht bewaren. Zuurstof, vocht en licht verkorten de houdbaarheid van je thee.

Als je elke dag losse thee drinkt, dan is het wel zo fijn als je de thee makkelijk bewaart. Bedenk een systeem dat voor jou werkt. Er zijn speciale theedoosjes (zoals onze theeblikken), maar je kunt de losse thee ook gewoon in de zakjes bewaren en wegstoppen in een keukenlade.

Conclusie: Losse thee zetten

Wat kies jij voor je volgende kop thee; losse thee of een thee in een zakje? Je weet nu dat losse thee gezonder is en meer smaak heeft. Als je een echte theeleut bent, en geeft om smaak en gezondheid, dan is de keuze gauw gemaakt. Natuurlijk kies je voor losse thee! Naast dat het gezonder is en meer smaakbeleving oplevert, is het ook nog eens een hele ervaring om deze thee te maken. Het is puur natuur, en dat proef je. Ben je nog op zoek naar lekkere losse thee? Bij Teaking.nl vind je een uitgebreid assortiment aan losse thee. Je vindt hier zwarte, groene, witte, rooibos, kruiden en vruchtenthee. Aan keuze is er geen gebrek.

Wil je ook weten hoe je de thee het beste kan bewaren? Lees dan onze blog "Losse thee bewaren: zo doe je het!"