Hoe bewaar je verse/losse thee het beste?

Hoe bewaar je verse/losse thee het beste?

Lekker een kopje thee. Optimaal genieten en een verrukkelijke smaakbeleving dat ligt niet alleen aan het type soort thee, maar ook aan hoe jij de thee bewaart.

In dit artikel krijg je bewaartips aangereikt, zodat jij zo lang mogelijk kunt genieten van je thee.

Voordelen van goed bewaarde thee

Kom je terug van een fietstocht door enorme regenbuien? Trek je eindelijk je schaatsen uit, nadat je uren hebt doorgebracht op het ijs? Is het zonnetje onder, maar heb je direct zin om je lijf weer lekker op te warmen? Hmm… Een goede kop thee is dan onmisbaar.

Die warmte is heerlijk, maar de smaak ervan is evenzo belangrijk. De smaak hangt niet alleen af van het type theesoort, maar dit is tevens afhankelijk van hoe jij de thee bewaart.

Voorkom huisvesting van micro-organismen

Als je de thee op een vochtige plek bewaart, dan kan het een zeer aantrekkelijke behuizing vormen voor micro-organismen; en deze wil jij liever niet in je theekop terugvinden. Denk hierbij aan schimmels, rotting en gisting.

Behoud de werking van thee

Thee lijkt een gewone warme drank. Echter zit een kop thee vol met heilzame gezondheidseffecten. Iedere theesoort heeft z’n eigen voordelen voor de gezondheid. Alleen helaas kunnen deze effecten verminderen (of zelfs geheel verdwijnen) als je de thee niet goed opbergt.

Frisse en verse smaak
Muffe thee is niet altijd het gevolg van jouw individuele smaakbeleving. Het kan ook komen doordat je de thee niet goed opbergt. Thee goed bewaren leidt ertoe dat de smaak en de geur in stand behouden blijven.

Bewaar je thee op deze manieren

Natuurlijk wil je geen schimmelgroei in je mooie groene thee. Ook jij vindt het niet leuk als je citroengras thee van de ene op de andere dag muffig ruikt en smaakt. Om dit te voorkomen hebben we verschillende tips voor je om de thee goed te bewaren.

Houd de thee droog
Niets is zo gevaarlijk voor thee als water. Behalve natuurlijk als je het theewater daarna opdrinkt. Natte theebladeren zijn een nest voor schimmels en leidt tot gisting en/of rotting. Je thee droog bewaren is daarom heel erg belangrijk.

Misschien bewaar je de thee wel in een doosje vlakbij de wasbak of in de kast onder de gootsteen. Het lijken logische plekken, maar het zijn juist de locaties die je thee geen goed doen.

Bij het afwassen kunnen er spetters op de thee terechtkomen. In de kast onder de gootsteen is de luchtvochtigheid te hoog. Datzelfde geldt voor als je de thee vlakbij het fornuis of de koelkast bewaart.

Zoek een plek op waar de luchtvochtigheid laag is en de thee op geen enkele manier met verdwaald water te maken kan krijgen.

(Constante) temperatuur
Hitte maakt thee kapot. Een hoge temperatuur laat je thee heus niet schimmelen of gisten, maar het zorgt er wel voor dat de smaak van je thee achteruit gaat en de gezondheidseffecten verloren gaan. Bewaar de thee in een ruimte met een normale temperatuur.

Slechte plekken zijn bijvoorbeeld vlakbij de oven, dichtbij de frituurpan of in de buurt van de wasmachine.

Ook is het niet verstandig om de thee te bewaren op een plek waar de temperatuur schommelt. Deze schommelingen in de temperatuur tasten de thee aan.

Bewaar thee gescheiden van alles

Thee is net een spons. Het zuigt alles wat in de omgeving is op; smaak en geur. Deze eigenschap is van grote invloed op hoe jij je thee moet bewaren.

Bewaar je thee niet bij andere voedingsmiddelen. Het zou toch apart zijn als je thee opeens naar chocolade, oude kaas of peperkoek smaakt?! Of erger: als je thee smaakt naar sop, wanneer je de thee vlakbij wasmiddelen en giftige huishoudmiddelen opbergt.

Je doet er zelfs verstandig aan als je de onderlinge theesoorten van elkaar gescheiden houdt. Ook de theesoorten kunnen elkaars smaak absorberen.

Houd de pot zo vol mogelijk

Als je met regelmaat thee drinkt, dan komt er algauw een bodem in de pot waarin je de verse thee bewaart. Hierdoor is er weer ruimte voor zuurstof, en dat komt je theesmaak niet ten goede. Daarom doe je er goed aan om je theepot zo vol mogelijk te houden. Dan maakt de zuurstof geen kans om jouw theesmaak te vernietigen.

Heb je geen extra thee om de pot bij te vullen? Doe de thee in een kleinere pot.

Bekijk onze accessoires om thee te bewaren hier!

Handige tips om thee te bewaren

 • Consumeer thee binnen één jaar, zodat je het meeste profijt haalt uit de smaak en de gezondheidseffecten.
 • Schrijf op iedere pot wanneer je de thee gekocht hebt, zodat je niet per ongeluk jaren later de pot opent om je gasten (zeer muffe) thee voor te schotelen. Als je de thee in de Tea King zak houdt hebben wij de datum er al voor je op gezet.
 • Iedere theesoort heeft een andere bereidingswijze, maar ook een andere houdbaarheidsdatum. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent. Natuurlijke thee is langer houdbaar dan gearomatiseerde thee.

Wat moet je vooral wel / niet doen?

Je kunt niet genoeg tips meekrijgen over het goed bewaren van thee. In de onderstaande overzicht leer je meer over wat je vooral wel of niet moet doen. Wel doen

 • Bewaar thee op een koele en droge plek (20 graden Celsius) met een lage luchtvochtigheid.
 • Zorg ervoor dat de thee goed afgesloten is. Ook ten opzichte van andere theesoorten.
 • Koop kleine hoeveelheden. Zo voorkom je dat thee over de datum gaat.
 • Bewaar thee met een label.

Niet doen

 • Thee mag niet in aanraking komen met hitte en licht.
 • Voorkom chaos in je theebak, want daardoor weet je niet meer wat fris en vers is.
 • Koop geen grote hoeveelheden thee die je niet binnen een jaar op kan.
 • Thee kan beter niet vochtig worden.

Waar moet je op letten?

Thee kun je overal bewaren, in een doos, in een pot of gewoon open op het aanrecht. Toch zijn er dingen waar je op moet letten als je thee ergens in wilt bewaren. De opslagplek moet luchtdicht, zuurstofvrij en gesloten zijn. Goede opslagplekken zijn potjes van glas, keramiek, porselein, bamboe, hout en metaal.

Aan de slag met goed thee bewaren

Als je het artikel goed hebt doorgelezen dan weet je maar al te goed dat je thee goed moet bewaren. Dat betekent; luchtvrij, zuurstofvrij, op constante temperatuur en in een donkere ruimte.

Zijn je potjes met thee bijna leeg, over de datum of kom je erachter dat je de thee niet goed hebt bewaard? Kijk in ons assortiment van TeaKing en zorg voor verse en frisse thee in huis. Drinksmakelijk!

Wil jij weten hoe je het beste een kop losse thee zet? bekijk dan eens: Losse thee zetten in 4 stappen

Ook een aanrader is onze Marokkaanse munt thee recept.Klik hier om thee blikken te bestellen