Wat is Matcha Thee?

Je dacht misschien dat groene thee al gezond voor je was. Er is echter een theesoort te vinden die hier de overtreffende trap van is. Het gaat dan natuurlijk over matcha thee.

Misschien heb je er al over gehoord en wil je er meer van weten. Misschien is het wel geheel nieuw voor je. Enthousiastelingen roemen de kracht van het product. Het is echter ook interessant om te bekijken of er ook nadelen aan het product te vinden zijn. Wie heeft er profijt van matcha thee en wie is beter af door het te laten staan.

De oorsprong van matcha thee

Doordat matcha de laatste tijd heel veel bekendheid heeft verworven, lijkt het om een nieuw product te gaan. Dit blijkt echt in zijn geheel niet het geval te zijn. Sterker nog, wie de geschiedenis van het product onderzoekt, komt erachter dat matcha thee 1200 jaar geleden al op de wereld te vinden was. Destijds werd het in Japan gebruikt.

Een priester ontdekte het product en begon het te gebruiken als levenselixer. Het is daar, in Japan, dan ook nog altijd onderdeel van veel theeceremonies.

Inmiddels is het echter over de hele wereld verspreid geraakt door de eeuwen heen.

Waar komt de thee vandaan?

Matcha is een poeder. Daardoor is het net even anders dan andere soorten thee. Dit wordt immers vaak van de bladeren getrokken. Wel is het zo dat matcha net als andere thee van planten af komt. De planten worden hier speciaal voor gekweekt.

Wanneer ze volgroeid zijn wordt de poeder gemaakt. Het poeder wordt uitsluitend van de bladeren gemaakt, de takjes en dergelijk moeten eerst zorgvuldig worden verwijderd. De plant groeit nog altijd voornamelijk in Azië, vooral in Japan en China, maar soms ook in andere landen. Bij voorkeur groeit hij in de schaduw om maximaal resultaat te bereiken.

Voor wie is matcha thee geschikt?

Net als andere vormen van groene thee wordt matcha thee voornamelijk genuttigd vanwege de hoge concentratie aan antioxidanten die erin zitten. Dit zijn stoffen die sterk helpen bij het reinigen van het lichaam. De thee is eigenlijk voor iedereen geschikt. Al drink je het vooral omdat je wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen. Dit betekent dat mensen die met diabetes te kampen hebben of mensen die last hebben van hart- en vaatziekten het meeste profijt kunnen hebben van de speciale groene thee. Zij hebben dus een extra reden om matcha te nuttigen.

Hoe herken je goede matcha thee?

Een probleem met matcha thee is dat de kwaliteit heel verschillend kan zijn. Wanneer je geen idee hebt wat de kenmerken van goed matcha thee zijn, dan kan het dus zomaar zijn dat je thee drinkt waarvan de kwaliteit helemaal niet is zoals hij zou moeten zijn. Dit kan zelfs zorgen dat je geen matcha meer wilt drinken. Het kan immers zo zijn dat je de meest vieze varianten voorgeschoteld krijgt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling hiervan. Er zijn daarom een aantal zaken waar je op moet letten als je matcha gaat kopen.

De kwaliteitskenmerken

Om een goede keuze te maken moet je op een aantal zaken letten. Allereerst is de kleur belangrijk. Hoe groener het poeder is, hoe beter de kwaliteit van de matcha zal zijn. Dit betekent dat hele felgroene matcha de beste kwaliteit heeft. De geur van matcha moet zo zoet mogelijk ruiken. Wanneer je het in je handen krijgt dan moet het ergens tussen honing en cacao in hangen. Tot slot is het ook belangrijk dat het poeder heel zacht aanvoelt. Het moet meer op poedersuiker dan op kristalsuiker lijken als je het aanraakt. Wanneer de matcha die je krijgt hieraan voldoet, heb je goede kwaliteit.

Hoe maak je een goede kop matcha thee?

Toen matcha thee in de achtste eeuw in opkomst was in Japan, toen werd het zetten van een kop thee als een rustgevende ervaring gezien. Hoewel dat in de huidige maatschappij misschien wat anders bekeken wordt, is het nog altijd belangrijk om te leren hoe je de thee op de juiste manier zet. Wat immers geldt voor de kwaliteit van het product, geldt ook voor de bereiding. Wanneer je dit niet op de juiste manier aanpakt zal het een negatief effect hebben. Dit is natuurlijk zonde. Zeker wanneer je je bedenkt dat dit te voorkomen is.

De thee maken

Wanneer je matcha van goede kwaliteit is, dan zijn twee goede lepels voldoende om er thee van de juiste kwaliteit van te zetten. Dit doe je in een kom. Hierop giet je zachtjes het water. Pas wel op, het water moet niet koken. Daarmee verbrand je de matcha. Dat gaat ten koste van de smaak en werking. Klop het geheel even rustig en voorzichtig. Als er een schuimlaagje op komt is het goed. Je kunt nu de thee drinken. Als het goed is heb je nu de ideale kop gezonde matcha thee in je handen.

Hoeveel matcha kan je op een dag drinken?

Een belangrijke vraag die niet te onderschatten is, is hoeveel je op een dag van het product mag drinken. Het is immers niet zo dat je, omdat het een gezond product betreft, eindeloos koppen kunt zetten. Sterker nog, er is een duidelijke bovengrens. Die is gesteld op drie koppen goede matcha. Dit is ook niet zo vreemd. Een kop matcha thee staat gelijk aan drie koppen gewone groene thee. Drink je drie koppen, dan heb je dus de dosis van negen kopjes groene thee binnengekregen. Dit is ruimschoots voldoende voor een dag.

De voordelen van matcha thee

Aan het drinken van matcha thee zitten een aantal belangrijke voordelen op het gebied van gezondheid. Zowel lichamelijk als geestelijk kan je flink opknappen van het drinken van deze Aziatische variant op groene thee. De belangrijkste voordelen zijn hier voor jou opgesomd. Aan deze zaken heb je het meest.

1: Gezonde stoffen

Het belangrijkste voordeel van matcha is zonder twijfel het feit dat er zo veel gezonde stoffen in zitten. Het gaat dan niet alleen over vitamines en mineralen, maar vooral ook over de antioxidanten. Deze reinigen het lichaam en zijn zeer belangrijk voor een goede gezondheid. Er zijn eigenlijk geen producten die zich met matcha kunnen meten.

2: Rustgevende ervaring

Het zetten van de thee is door de geur en de vorm ervan al een hele rustgevende ervaring. Het is een heel ritueel. Je moet het ook even kloppen bijvoorbeeld. Doordat je je aandacht naar de thee verlegt kom je dus even geheel tot rust. Je komt immers los van je omgeving en voelt je bijna in een meditatieve staat raken. Zo werd de thee ook in Japan ooit ingezet.

3: Gezonde suikerspiegel, hart en vaten

De thee is ook populair onder mensen die sterk met gezondheid bezig zijn. De thee helpt bijvoorbeeld de suikerspiegel op een gezond niveau houden. Daarnaast is het goed voor je hart en je bloedvaten. Mensen die veel last van lichamelijk kwalen hebben kunnen er dus best wat voordeel mee doen. Ook voor mensen die willen afvallen is de thee een aanrader om gewichtsverlies te stimuleren.

Conclusie

Wanneer je dus wilt genieten van de voordelen van matcha thee, dan is het belangrijk dat je een product van hoge kwaliteit koopt. Dit herken je aan een aantal zaken zoals de geur, de kleur en de vorm. Dit is echter niet genoeg. Je moet het ook op de juiste manier behandelen om zeker te zijn dat je alle voordelen ervan kunt benutten. Wil je een goede kop matcha thee? Bekijk dan ook eens onze webshop.