Losse thee zetten. Welke accessoires zijn handig, theesmaken en hoe maak je lekkere thee?

Losse thee zetten. Welke accessoires zijn handig, theesmaken en hoe maak je lekkere thee?
Ben jij ook zo'n fervente theeliefhebber, die geen genoeg kan krijgen van een overheerlijk kopje thee? Dan zorg je er natuurlijk voor dat je thuis over allerlei thee accessoires beschikt, zoals diverse thee soorten, losse thee zakjes, passende theekopjes en natuurlijk kwalitatief goede apparatuur om het perfecte kopje thee mee te zetten. Maar wat zijn eigenlijk écht onmisbare thee accessoires die in de voorraadkast van de theefanaticus horen te staan? En hoe kun je met losse thee een overheerlijke kopje thee zetten? In dit blog lees je er alles over wat je moet weten!
 

Thee accessoires die nuttig zijn bij losse thee zetten


De ware theeliefhebber die graag losse thee maakt, moet zorgen dat hij of zij een goed theezeefje of theefilter heeft om als thee accessoires te gebruiken voor het maken van een lekkere kop thee. Natuurlijk heb je ook een theeglas nodig of een theepotje om de zelfgemaakte thee in op te vangen.

Een van de nieuwste trends op het gebied van thee accessoires voor losse thee, is de theepot met ingebouwde filter. Deze potten lijken veel op een koffiepot, maar hebben aan de binnenzijde een filter zitten waar de thee in gedaan kan worden. Voordelig aan deze kant-en-klare theepotten, is dat je geen losse filter meer hoeft te kopen om je eigen thee te maken. Vervolgens kun je de thee een aantal minuten (afhankelijk van de gewenste hoeveelheid thee) laten trekken voor een overheerlijk resultaat.

Een andere mogelijkheid om losse thee te gebruiken, is door een zogenoemd thee-ei te kopen. Dit zijn bolvormige houdertjes, waar de theekruiden in gestopt kunnen worden. Vervolgens laat je het thee-ei een tijdje trekken in je theeglas of in een theepot, totdat deze goed op sterkte is. Het resultaat is natuurlijk een overheerlijk kopje thee, waar je enorm van gaat genieten!
 

Kies voor kwalitatief goede losse thee en experimenteer erop los!


De grote kunst van overheerlijk genieten van theevariaties is eigenlijk gewoon diverse soorten thee uitproberen. Koop gewoon een mixpakket met allerlei smaken erin, zoals rooibos thee, zwarte thee, tropical thee of sencha lemon. Qua thee melanges is er keuze genoeg bij specialistische theewinkels en online verkopers. Laat je gewoon verrassen door de vele smaakmogelijkheden die er vandaag de dag zijn. Heb je uiteindelijk jouw favoriete smaak of smaken gevonden? Dan leg je natuurlijk een collectie met theesoorten aan om op elk gewenst moment van te kunnen genieten. Zo heb je altijd lekkere thee bij de hand om mooie momenten nog mooier te maken dan ze al zijn.
 

Belangrijke tips voor het beste kopje thee


Om een perfecte kopje thee te zetten heb je naast thee accessoires die we eerder noemden en goede theesoorten ook de juiste bereidingswijze nodig. Een van de belangrijkste punten van aandacht is de temperatuur van het theewater, die idealiter niet voor elke theesmaak hetzelfde is, maar van soort tot soort varieert. Zo geldt voor groene thee of voor witte thee dat een waterwarmte van 70 °C tot 85 °C de perfecte smaak oplevert. Bij het gebruik van theevarianten als Oolong thee of Puerh thee hanteer je idealiter een temperatuur tussen de 85 en 95 graden Celsius. Bij het gebruik van zwarte thee moet je het water laten koken voor het beste resultaat.
Ten slotte wijzen we je nog op het op de goede manier bewaren van je losse thee. Helaas is thee behoorlijk gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals lucht, licht en vocht. Daarom moet thee goed bewaard worden om zijn volle en krachtige smaak te behouden. Zorg dan ook voor een donkere en luchtdichte opbergplek voor jouw thee!