Te veel thee
Er zijn eigenlijk zo veel planten waarvan de bladeren tot thee gezet kunnen worden, daar kunnen boeken over geschreven worden. En natuurlijk zijn er ook boeken over geschreven. Natuurlijke thee, of behandelde bladeren worden overgoten met kokend water, of korte tijd gekookt met water. Dat wordt gedaan om de aromatische en geneeskrachtige oliën en andere stoffen vrij te maken. Ze als het ware op te lossen in het water. Thee werd voor het eerst gebruikt om de geneeskrachtige eigenschappen van planten makkelijker te kunnen gebruiken. De introductie van Indische of Chinese Thee (Camellia sinensis) in Europa heeft een ware cultuur doen ontstaan rond het drinken van thee. Probeer niet een afspraak te maken op een kantoor in Groot-Brittannië rond vier uur. Dan is alles gesloten voor Thea Time. Deze thee kun je het beste als losse thee kopen. Dan weet je direct of de geur sterk genoeg is, of de thee goed gefermenteerd is. De redelijk nieuwe aanwinst voor thee, groene thee, wordt gemaakt met dezelfde theeplant. De blaadjes worden niet gefermenteerd en dus krijgen ze niet de donkere kleur. Ook de geur is minder krachtig, de rustgevende werking blijft. Groene thee en de witte of zwarte variant helpen het lichaam bij de bescherming tegen vrije radicalen. Dat zijn stoffen die het lichaam kunnen beschadigen. Beide theesoorten bevatten veel antioxidanten.
Mensen zijn voortdurend op zoek naar nieuwe theesoorten
Het is daarom niet zo vreemd, toen de Britten zich in Zuid-Afrika vestigden gingen ze op zoek naar een plaatselijke thee.
Rooibos thee
De term Rooibos komt uit het Afrikaans, en het betekend rode struik. De rode kleur is aantrekkelijk.
Rooibos thee heeft een duidelijk effect op de maag van mensen. Het voorkomt maagkrampen en ontspant de spieren die betrokken zijn bij de spijsvertering. Moeders in zuidelijk Afrika geven het aan hun kinderen, zelfs baby's, als ze last van maagkrampen hebben. Rooibos thee bevat enkele antioxidanten die uniek zijn voor deze thee. Rooibosthee helpt dus de spijsvertering. Maar je kunt rooibos thee ook gerust drinken, gewoon omdat het lekker is. Rooibos thee heeft een fruitige nasmaak, zou een wijnkenner zeggen. Ook rooibos thee kun je beter als losse thee kopen.
Waarom is thee geneeskrachtig?
Natuurlijk is het meer dan simpelweg het proces. Maar het feit dat je speciaal thee moet gaan zetten is op zich al rustgevend. Je neemt een pauze en zet een kopje thee. Breng het water aan de kook en zet het op een laag pitje, heel precies want het water mag eigenlijk net niet meer koken. Dan doe je een of twee schepje van de blaadjes in de theepot, en je laat het vier minuten trekken, of langer, als de theeblaadjes van je keuze een beetje taaier zijn. Al die tijd hoef je niets te doen. Alleen rustig blijven en afwachten.
Thee is dus al rustgevend voordat je het drinkt! Maar er is meer
Met een combinatie van munt, gember en citroen kun je een gezond en lekker kopje thee zetten.
Munt geeft je kopje thee een frisse smaak en het lost slijm op.
Citroen, maar ook
gember zitten vol vitamine C en ze helpen dus ook bij een vastzittende hoest, of gewoon bij een droge keel.
Rode peper in je thee?
Combineer het dan met kaneel en citroen en laat de zoetzure smaak je verrassen. We vergeten, maar al te vaak de ontstekingsremmende werking van kaneel. Het is overigens ook een goed middel om kleine pijntjes te helpen bestrijden. Wat doet de rode peper in je thee? Dat helpt bij het schoonhouden van het hele spijsverteringssysteem. Je, het is een beetje heet, niet alleen van temperatuur. Maar Het zal je goeddoen!
Nog een vitaminebommetje, anijsthee
Steranijs is een bloem, die in gedroogde toestand tot thee verwerkt kan worden. Ook bij steranijs zien we de ontstekingremmende werking, maar het wordt ook gebruikt als ondersteuning bij diabetes, vermoeidheid en andere kwalen en kwaaltjes. De geur zal je goed bevallen en
anijsthee is ook gewoon lekker.
Een kruidje dat je gewoon in de keuken vindt, tijm
Bij een droge hoest, keelpijn of zelfs een keelontsteking kan een thee gezet met tijm helpen. Tijmthee zal duidelijk de pijn verlichten en het slikken makkelijker maken.
Kamille is een theesoort die ook in Nederland veel gebruikt wordt
Kamille, die kleine, geel met witte bloemetjes kun je ook als losse thee kopen bij Teaking.nl. Eigenlijk is kamille een van de bekendste theesoorten in Nederland. De bloemetjes komen veel voor in bermen en stukjes verwilderd grasland. Je kunt ze daar beter niet plukken, vooral omdat bermen vaak sterk vervuild zijn. De natuur help op die manier bij het filteren van de lucht. Hoewel je denkt dat die bloemetjes gewoon gezond zijn, zijn ze niet zuiver genoeg om als thee gebruikt te worden. De kamillethee die je als losse thee koopt, is puur, een gekweekte variant en daarom gezonder.
Nog een kopje?
Groene mate, citroengras, blaadjes van de rozenbottel, gember, zwarte peper, kardamom, basilicum, roos en kamille. Een mengsel dat geuren, kleuren en werkzame stoffen samenvoegt tot een heerlijke thee, om mee te ontspannen en tegelijk goed voor de gezondheid. Te verkrijgen als losse thee. Heerlijk bij een koekje. Een theesoort is de hennep. En als je nu gaat denken aan verdovende middelen zit je er helemaal naast. Een kruidenmengsel dat je aan verse bloemen doet denken. Maar er zit veel meer in dan alleen maar een paar bloemetjes, appel, kamille, citroen, venkel, melisse en natuurlijk ook hennepbladeren zorgen voor een frisse, wat scherpere smaak. Een smaak om niet meer te vergeten. Utica dioica, ook wel bekend als gewone brandnetel, niet alle planten van deze soort steken en het is een kruidachtige overblijvende bloeiende plant in de familie Urticaceae. Oorspronkelijk inheems in Europa, een groot deel van gematigd Azië en westelijk Noord-Afrika, wordt het nu wereldwijd gevonden, inclusief in Nieuw-Zeeland en Noord-Amerika. De thee die met
brandnetels gezet wordt heeft een smaak die doet denken aan spinazie. Daarnaast kunnen brandnetels ook gewoon als spinazie gegeten worden. Zoek je een kruidige thee dan is brandnetelthee ideaal voor jou. De thee moet wat langer trekken dan je zou verwachten, ongeveer tien minuten. Maar dat voegt alleen maar toe aan de pauze die je toch al van plan was te nemen, geniet er dus van. Een gewoonte die langzaam maar zeker vanuit Brazilië een overtocht aan het maken is, het drinken van Mate. Ook Mate kun je als losse thee kopen. Maar je moet proberen de traditie in ere te houden. Mate wordt gedronken uit een speciale mok met een stalen 'rietje'. Mate kun je langer laten trekken, waardoor vooral de coffeïne vrijkomt. De thee krijgt daardoor een opwekkend effect, dat langer aanhoudt dan bij gewone koffie. Thuis genieten van een stukje Brazilië, nu kan het. En je hoeft er geen Portugees voor te leren. Ook een frisse en kruidige thee, die zelfs een koninklijke naam mee heeft gekregen, is de Palais Royal thee. Bramen vormen het oer-Hollandse deel van dit theerecept met hibiscusbloemen, rozijnen, aardbijen, framboos en bosbessen. Fruit maakt van deze thee een smaak ervaring die dichter bij het proeven van wijn komt dan welke thee dan ook. Goed te drinken bij de wat hogere temperaturen als ijsthee. Maar zorg er wel voor dat je de gebruiksaanwijzing goed opvolgt. Deze thee heeft de tijd nodig om te trekken en tijd om tot rust te komen. Warm of koud, neem de tijd er voor. Ook als losse thee te koop bij TeaKing.
Waarom moet je vooral losse thee kopen
Losse thee kopen doe je om direct de kwaliteit te kunnen beoordelen. Theezakjes zijn daarvoor minder geschikt, omdat je de thee eigenlijk niet te zien krijgt. Natuurlijk is het een beetje minder rommelig. De losse thee blijft niet lekker op een plekje. Maar daar hebben onze grootouders al een oplossing voor gevonden, het beruchte
thee-ei. Een thee-ei zorgt er voor dat welke thee je ook gaat zetten, de theeblaadjes, bloemen of ander plant delen blijven op een plek, in het thee-ei. Ook het theezeefje mag niet ontbreken in de uitrusting van je keuken. Sommige theesoorten zijn zelfs te fijn voor een theezeefje. Dan is er de
theefilter. Je kunt proberen koffiefilters te gebruiken om thee mee te zetten, maar dat werkt alleen bij theesoorten die je op moet gieten. Als je een kopje thee wilt dat lekker een paar minuten heeft getrokken, kun je beter een theefilter gebruiken. TeaKing heeft een nieuwe trend gevonden om het zetten van losse thee nog makkelijker te maken, de theepot met ingebouwd theefilter en natuurlijk de
magische theezetter.
Twee kopjes van je favoriete losse thee zetten
En zonder losse blaadjes in je thee, of vieze plekken op je tafel van de theezakjes. De Magic Tea Maker van TeaKing heeft het voordeel dat je twee kopjes kunt zetten. Een voor jezelf en een voor je gast. De tijd die de thee nodig heeft om te trekken bepaal je zelf. Losse thee kopen en die zelf zetten, een pot vol is vaak te veel. Maar met de Magic Tea Maker heb je in een mum van tijd twee kopjes gezet.
Nog even een paar feitjes over cafeïne
In zwarte, groene en witte thee zit cafeïne. Waarom krijg je dan geen buzz wanneer je een kopje thee drinkt? De cafeïne in koffie en in thee zijn, chemisch gezien, dezelfde stof. Het verschil zit hem in de snelheid waarmee het in je bloed wordt opgenomen. Dat is bij thee veel lager dan bij koffie. En omdat er dus bij het drinken van koffie meer cafeïne opgenomen wordt is de opwekkende, wakker makende werking veel sterker, maar het duurt minder lang. Thee geeft je dus langer een wakker gevoel, maar dat gevoel is minder sterk. De energie die je krijgt, komt voornamelijk door de suikers die in de koffie of thee zitten. Dus ook van de natuurlijke suikers in bijvoorbeeld thee met vruchten. Cafeïne is dus makkelijker voor je lichaam, zeg maar, minder slecht, als je het met een kopje thee binnenkrijgt. De onspannende werking van cafeïne is bekend. En wanneer je sterke thee drinkt, of teveel van het goede, krijg je natuurlijk wel een buzz. Het is beter die niet uit te lokken, vooral omdat het bij gevoelige mensen hoofdpijn en duizeligheid met zich mee kan brengen. Als je thee drinkt. of koffie is her goed te weten wat de effecten zijn op jouw lichaam. Die zijn namelijk erg individueel. Kamillethee, Rooibosthee en thee uit vruchten bevat geen cafeine, en je kunt er dus gerust een extra kopje van drinken.
Thee zetten moet je leren
Als je gewend bent om thee te laten trekken voor ongeveer vier minuten, dan moet je de gewoont gaan veranderen. De tijd die thee nodig heeft om zowel een goede maak als positieve effecten te bereiken is heel erg afhankelijk vab het soort thee. Ook je eigen smaak is belangrijk. Hoe langer je de thee laat trekken, bij de juiste temperatuur, hoe sterker de thee wordt. Voor het effect van cafeine is dat mischien niet zo gewenst, bij medicinale thee juist wel. Het verschil tussen thee zetten en opgieten van thee is net zo eenvoudig als de vraag of er al dan niet voortdurend warmte wordt toegepast aand de theeblaadjes in het water. De theeblaadjes drijven als het ware in water, en dat water kan koud of heet zijn. Bij het zetten wordt voortdurend warmte van buitenaf toegevoerd, bijvoorbeeld van een vlam of een gasstelr. Thee wordt in feite geweekt in warm tot heet water, gezet dus. Dus thee wordt gezet, maar hetzelfde proces heet bij andere dranken 'brouwen'. Het is niet alleen de warmte van het water, maar de voortdurend toegevoegde hitte die de thee haar smaak geeft. Thee zetten doe je met geduld en kennis van zaken. Bestudeer daarom de gebruiksaanwijzing als je losse thee gaat kopen, dat is belangrijk. Je kunt natuurlijk ook thee zetten door heet water over de theeblaadjes te gieten. Jr kopje thee wordt dan minder sterk en krijgt minder kleur. Als het de bedoeling is en je kopje thee meer een pauze betekend, en niet een behandeling, de ontspannende werking van ieder kopje thee begint al bij het zetten van de thee.
Bekijk al onze losse thee