Wat is het verschil met losse thee en een zakje?
Zowel
losse thee, als thee in theezakjes komen van dezelfde theeplant, namelijk de Camellia Sinensis. Het verschil tussen losse thee en thee in theezakjes ontstaat pas tijdens het droogproces van de theebladeren. Bij het drogen van de theebladeren worden de theebladeren op een grote tafel gelegd. De tafel wordt gevibreerd. Hierdoor worden grote theebladeren gescheiden van kleinere theebladeren. Wat op tafel blijft liggen zijn de losse theebladeren. Omdat gedroogde thee broos is, kunnen er theebladeren breken en op de grond vallen. De gebroken bladeren worden opgevangen in kratten op de vloer. De allerkleinste stukjes worden Fanning genoemd.
Hoe ontstaat thee in theezakjes?
De thee die in theezakjes wordt verkocht zijn de kleinste stukjes theebladeren, die opgevangen zijn in kratten op de vloer. Er is overigens niks mis met deze Fanning. De Fanning is zo klein dat het eigenlijk alleen bruikbaar is, wanneer het wordt gebruikt in theezakjes. Een groot nadeel van het gebruik van theezakjes ten opzichte van losse thee is, dat het theezakje voorkomt dat de thee de smaak volledig kan overdragen aan het water. Thee in theezakjes hebben dus absoluut minder smaak als dat losse thee heeft. Theezakjes echter zijn wel langer en eenvoudiger te bewaren.
Het verschil tussen theezakjes en losse thee
De theebladeren die gebruikt worden voor losse thee zijn in staat te ontvouwen. Wanneer de theebladeren ontvouwen komen essentiële oliën en Tannines vrij. Essentiële oliën en Tannines bepalen de smaak. De beste theebladeren worden overigens voor losse thee gebruikt. De beste theebladeren bevatten meer essentiële oliën en Tannines die de smaak bepalen. Wanneer je thee zet met theezakjes voorkomt het theezakje dat de Fannings ontvouwen, waardoor de essentiële oliën en Tannines niet vrijkomen. De smaak van thee uit een theezakje is ten opzichte van losse thee dus een stuk minder.
Waarom losse thee een aanrader is
Wanneer je de keuze hebt, is het altijd aan te raden om voor losse thee te kiezen, ten opzichte van theezakjes. De belangrijkste reden hiervoor is dat losse thee gezonder is. Aan thee in theezakjes worden stoffen toegevoegd om de smaak te verbeteren. Door de bewerking van de thee gaan andere nuttige stoffen dan weer verloren. Wanneer je dus de keuze hebt, kies dan altijd voor losse thee ten opzichte van theezakjes. Uit praktisch oogpunt lijken theezakjes eenvoudiger in gebruik. Losse thee kan echter ook op een eenvoudige manier genuttigd worden, daar zijn diverse attributen voor beschikbaar.
De kwaliteit van losse thee is beter
De kwaliteit van losse thee is beter als de kwaliteit van thee in theezakjes. Voor het maken van losse thee worden de beste theebladeren geplukt. De thee die gebruikt wordt om theezakjes te maken zijn de kleinste stukjes, opgevangen in kratten, tijdens het droogproces. De bladeren die zijn gebruikt voor thee in theezakjes zijn dus altijd al theebladeren die van mindere kwaliteit zijn. Bij de productie van losse thee worden er ook geen stoffen toegevoegd, wat bij theezakjes wel gebeurt. Ook gaan er geen stoffen verloren, wat bij het produceren van theezakjes vaak wel gebeurt.
Losse thee is duurzamer
Losse thee is een heel stuk duurzamer omdat losse thee in een doosje of zakje verkocht wordt. Wanneer je losse thee wilt gebruiken om thee mee te zetten dan doe je een kleine hoeveelheid thee in bijvoorbeeld een theezeefje. Wanneer de thee gezet is, dan kun je het theezeefje daarna weer afwassen, en later opnieuw gebruiken. Bij het gebruik van losse thee heb je dus geen afval, terwijl dat bij het gebruik van theezakjes wel het geval is.
Losse thee is goedkoper
Losse thee lijkt duurder, maar is eigenlijk een heel stuk goedkoper. Wanneer je thee wilt zetten met losse thee dan heb je aan een klein schepje van 2 gram genoeg om thee te zetten. Met dit schepje kunnen meerdere kopjes thee gezet worden. Een theezakje wordt vaak na een keer gebruiken al weggegooid, puur omdat het grootste deel van de smaak dan al verloren gegaan is. Uiteindelijk heb je dus voor net zoveel kopjes thee, minder losse thee nodig, als theezakjes.
De smaak van losse thee is een heel stuk lekkerder
De smaak van losse thee is ten opzichte van die van thee in theezakjes een stuk lekkerder. Losse thee wordt gemaakt van de beste theebladeren, die met de hand geplukt zijn. Omdat deze bladeren niet in theezakjes worden gedaan, hebben die kans om te ontvouwen. Wanneer deze thee bladeren zich ontvouwen komen er essentiële oliën en Tannines vrij, deze zorgen voor de smaak. Theebladeren in theezakjes hebben niet de kans om te ontvouwen.