Thee in verschillende culturen
De oorsprong van thee moet gezocht worden in China. Toen de thee eenmaal verspreid werd over de wereld, kregen verschillende landen beetje bij beetje een eigen theecultuur. Hierdoor werd thee steeds belangrijker in deze landen en kreeg thee een centrale plaats. Hoe zien die andere thee culturen er dan uit en hoe zetten zij hun thee het liefst?
Thee in China
Uiteraard beginnen we in het land waar de thee zijn herkomst aan te danken heeft en voor het eerst ontdekt werd. In China heeft thee altijd een speciale rol gehad. In de geschiedenis van thee in China zul je zien dat thee vaak voor medicinale doeleinden werd gebruikt.
Ook tegenwoordig wordt het nog wel voor medicinale doeleinden gebruikt. Daardoor is het drinken van thee een serieuze aangelegenheid in China. Het zetten van de thee wordt dan vaak ook ceremonieel gehouden. De thee wordt dan met veel respect gezet.
Het zetten van de thee gaat in China heel anders als hier in het westen. Bij de ceremonie wordt gebruikgemaakt van heel veel theebladeren. Hoe meer theebladeren, hoe rijker de thee zal zijn. Het is net als een orkest met veel instrumenten.
Thee in India
India is ook een land waar een echte theecultuur te vinden is. De thee die wij drinken zou heel goed uit India kunnen komen. India is een van de landen waar de meeste thee vandaan wordt gehaald. India is het tweede land achter China als het om het produceren van thee.
De omschrijving van de thee uit India is in een woord samen te vatten met sterk. De thee is zo sterk dat deze met melk gedronken moet worden om de bittere smaak van de thee te compenseren. Bij thee in India worden vaak veel andere ingrediënten toegevoegd aan de thee.
De thee in India wordt over het algemeen gezet van zwarte thee soorten als
Darjeeling en
Assam. Beide theesoorten worden in India geproduceerd. In India wordt de thee in een pannetje gedaan met water er overheen.
Al tijdens het koken van het water krijgt de thee de gelegenheid te trekken. Bij het opschenken wordt er een
theezeef gebruikt. Door het trekken tijdens het koken krijgt de thee een hele diepe en intense smaak.
Thee in Engeland
Wanneer je in Engeland bent zul je al snel zien dat er veel thee gedronken wordt, Al vanaf de 17e eeuw wordt thee gedronken in Engeland. In de 18e eeuw werd in Engeland de meeste thee gedronken van de hele wereld,
De Britten hebben allemaal gewoontes als het gaat om het drinken van thee. Deze gewoontes zijn ware tradities geworden. Het is geen geheim dat de Britten hun thee het liefst drinken met melk erin. Maar hoe zit het dan precies met het zetten van de thee?
De adel van Engeland doet als laatste de melk in hun kopje. Dit heeft alles te maken met het laten zien dat je een goede kwaliteit porselein in de kast hebt staan, Het slechtere porselein breekt namelijk wanneer je er als eerst heet water in giet.
Traditioneel gezien wordt in Engeland altijd als eerst de melk in het kopje gedaan. Maar doordat de adel altijd wil bewijzen de beste spullen te hebben, doen zij het andersom. De melk met thee is echt de theecultuur van Engeland geworden en gebleven.
Thee uit Japan
De thee in Japan wordt ook wel Matcha thee genoemd. Dit is een manier waarop Japanners hun thee drinken. Bij het drinken van de Matcha moet je bepaalde handelingen doen. Hiermee toon je je respect aan de gastheer.
Bij de handelingen die je moet doen is het de bedoeling dat je met je linkerhand de kom optilt. Dan draai je de kom met je rechterhand met de klok mee. Net zo lang tot de mooie kant naar de gastheer wijst.
Dan neem je drie kleine slokjes thee. Na deze slokjes veeg je je kom met een vochtige doek af. Dan zet je je kom weer terug op de grond. Dan staat de kom weer klaar voor een volgende gast om het ritueel door te lopen en uit de kom te kunnen drinken.
Als je klaar bent met het drinken maak je een buiging naar de gastheer als blijk van dankbaarheid voor het drinken van de thee. Wanneer iedereen heeft gedronken van de thee zal de gastheer vragen of er nog gasten zijn die graag meer thee zouden willen hebben. Zo niet dan wordt alles afgewassen door de gastheer en opgeruimd, De ceremonie wordt dan formeel gesloten door de gastheer.