Hoe ontstaat groene thee?

Hoe ontstaat groene thee?
Groene thee is net als andere theesoorten afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis. Het verschil tussen groene thee en andere soorten thee zit in de bewerking. Groene thee wordt geroosterd of gestoomd meteen nadat de bladeren zijn geplukt. Dit wordt op deze manier gedaan om oxidatie tegen te gaan. Hierdoor behoudt groene thee zijn groene kleur en is de smaak anders, namelijk scherper. Groene thee is vooral populair in China en Japan. Groene thee is de eerste theesoort die in Europa is geïmporteerd, toch werd er jarenlang vooral andere theegedronken. Groene thee is pas sinds de laatste paar jaar populair.

Groene thee en een gezonde levensstijl

Groene thee past prima in een gezonde levensstijl. Groene thee bevat geen calorieën wanneer je er geen melk en suiker aan toevoegt. Groene thee is tegenwoordig verkrijgbaar in diverse smaakjes. Omdat groene thee op een zo zuiver mogelijke manier geproduceerd wordt is de smaak natuurlijker en zuiverder als die van andere theesoorten. De smaak kan zelfs als heftiger of intenser worden ervaren.

Groene thee warm of koud drinken

Groene thee is geschikt om er een warme drank van te maken, maar ook heel geschikt om uiteindelijk ice tea van te maken. Doordat de smaak zo verfrissend en prettig is, is groene thee in alle mogelijke varianten te drinken. Je kunt de smaak helemaal zuiver houden, door niets toe te voegen, maar je kunt eventueel ook een smaak toevoeging doen. Een vleugje citroen kan veel betekenen in je groene thee. De smaak is al goed, maar met de juiste toevoegingen wordt die nog beter.

Groene thee en cafeïne

Er wordt wel eens gedacht dat groene thee geen cafeïne bevat. Het bevat echter wel degelijk cafeïne.  Het is wel zo dat het gehalte cafeïne van groene thee een stuk lager ligt dan die van gewone thee. Het kan dus ook wat het cafeïne gehalte betreft een goede keuze zijn om voor groene thee te kiezen in plaats van andere soorten thee. Door het lage cafeïne gehalte is groene thee ook geschikter om s avonds te drinken als dat gewone thee dat is.

Voorkomen dat groene thee bitter is

Het kan gebeuren dat groene thee als bitter wordt ervaren. Dat is op zich een eigenschap van groene thee, dus dat is niet helemaal te voorkomen. Je kunt de bitterheid verminderen door het zakje niet langer te laten trekken als op het zakje aangegeven staat. Wellicht zelfs iets korter, het is maar net wat je zelf prettig vindt. Uiteindelijk blijft het wel zo dat je van de smaak van groene thee moet houden, helemaal veranderen kun je die niet.

De verschillende voordelen van groene thee

Groene thee is rijk aan antioxidanten en polyfenolen. De polyfenolen uit planten worden catechinen genoemd.  Polyfenolen werken ontstekingsremmend, gaan virussen tegen en doden bacteriën. Groene thee bevat drie keer meer catechinen als groente en fruit. Groene thee kan dus wel degelijk een positief effect hebben op gezondheidsproblemen.
Verder kan groene thee vrije radicalen onschadelijk maken.  Vrije radicalen zorgen ervoor dat je weefsels sneller verouderen. De weefsels die sneller verouderen zijn bijvoorbeeld je huid en bloedvaten. Vrije radicalen kunnen ook het DNA in je cellen veranderen, hierdoor ontstaan kankercellen. Het drinken van groene thee verkleint de kans op borstkanker, prostaatkanker en darmkanker en kan hier serieus iets in bijdragen.
Groene thee kan ook de symptomen van artritis verminderen. De ECGC-polyfenolen verminderen ontstekingen en gewrichtspijn. Dit is mogelijk doordat de ECGC-polyfenolen de ontsteking moleculen beperken.  Natuurlijk zal groene thee niet alle klachten wegnemen. Het drinken van groene thee is vooral ter ondersteuning of ter aanvulling.
Groene thee is ook goed voor je hart en bloedvaten en verlaagt je cholesterol. Verder is er door het drinken van groene thee ook een kleinere kans op een beroerte. Natuurlijk ook hiervoor weer geen garantie. Het draagt bij, helemaal voorkomen kun je dat soort dingen niet. Groene thee verlaagt ook de kans op diabetes type 2.
Groene thee vermindert ook stress en vermoeidheid. Groene theebladeren bevatten theanine en aminozuur. Deze ingrediënten helpen je ontspannen en verlagen je stress. De cafeïne die groene thee bevat zorgt er juist weer voor dat je alerter wordt, dat je minder snel vermoeid raakt en dat focussen ook beter gaat.
Omdat groene thee een ontstekingsremmende werking heeft en de groei van bacteriën wordt verlaagd, is ook de zuurgraad van speeksel en tandplak lager. De kans op gaatjes is daardoor een stuk kleiner. Verder vertraagd groene thee huidveroudering en is het goed voor je hersenen. Omdat groene thee je geheugen verbetert helpt het ook Alzheimer en Parkinson voorkomen.