Wat is biologische thee?

Wat is biologische thee?

Biologisch voedsel is de laatste jaren steeds meer in trek omdat er geen bestrijdingsmiddelen op zijn gespoten en er een stuk meer voedingsstoffen in zitten dan in bewerkt voedsel.

Niet alleen biologisch voedsel, maar ook biologische dranken, zoals thee, zijn een stuk gezonder voor het lichaam. Biologische thee wordt namelijk verbouwd zonder dat er pesticiden aan te pas komen.

De organische theeplanten worden bewerkt met koemest, boombladeren en snoeisel in plaats van met giftige bestrijdingsmiddelen om ze op een natuurlijke manier te laten groeien.

De boeren die de theeplanten op deze manier verbouwen, krijgen daarom een eerlijke prijs in ruil voor dit mooie product dat wij consumeren. In dit artikel lees je wat biologische thee is, hoe biologische thee eigenlijk verschilt van niet-biologische thee en weet je hoe je biologische thee kunt herkennen in de winkel en in onze eigen webshop.

Verschillen in smaak, geur en kleur

Het verschil in smaak tussen biologische en niet-biologische thee is vrij duidelijk. Omdat aan biologische thee geen extra smaakstoffen zijn toegevoegd, proef je alleen de lichte smaak van de thee zelf.

Aan niet-biologische thee worden wel geur- en smaakstoffen toegevoegd, die ervoor zorgen dat de thee veel sterker smaakt dan hij eigenlijk is. De toegevoegde smaakstoffen komen sneller in het hete water terecht, waardoor je thee ook 'sneller' drinkbaar is, maar qua smaak behoorlijk uit balans is, omdat de smaak te sterk is.

Het verschil in geur en kleur tussen biologische en niet-biologische thee is eveneens duidelijk waarneembaar. Niet-biologische thee ruikt veel sterker dan biologische thee en maakt het theewater een stuk donkerder dan biologische theesoorten zouden doen.

Verschil tussen een duurzaam, natuurlijk proces en een versneld verbouwingsproces

Wanneer er kunstmest wordt gebruikt bij het verbouwen, groeien de theeplanten een stuk sneller dan tijdens een natuurlijk groeiproces. Op deze manier kunnen er veel meer niet-biologische theebladeren worden geoogst voor de verkoop.

Het verbouwen van biologische theeplanten is een stuk tijdrovender en kost de boeren veel meer werk. Op het eerste gezicht lijkt de keuze voor de niet-biologische thee een stuk logischer. Helaas zitten hier veel nadelen aan. Doordat er pesticiden worden gebruikt, sterven de theeplantjes veel sneller af, wordt de bodem waarop ze groeien een stuk minder voedzaam en drink je uiteindelijk thee met resten van bestrijdingsmiddelen erin.

Het verbouwen van biologische thee levert misschien een stuk minder theebladeren op en het proces duurt langer, maar hier krijg je wel een goede kwaliteit thee voor terug zonder dat je er schadelijke stoffen bij inneemt.

Waar wordt biologische thee verbouwd?

Gelukkig is er een opmars gaande van nieuwe, biologische teeltmethodes voor thee.

China, India en Sri Lanka zijn de landen die zich het meest bezighouden met deze nieuwe ontwikkelingen. In principe kan biologische thee overal ter wereld in de verschillende 'theelanden' worden verbouwd.

Denk maar eens aan Japan dat bekendstaat om het verbouwen van groene thee of aan Zuid-Afrika waar al decennialang rooibos thee wordt verbouwd. In sommige landen, zoals Indonesië, duurt het wat langer voor deze trend wordt opgepikt, omdat ze voor zeer weinig geld kwalitatief slechte thee moeten verbouwen voor snelle consumptie en verkoop.

Voordelen biologische thee

Er zitten een aantal zeer belangrijke voordelen vast aan het verbouwen van biologische thee. Door de boeren wordt er samengewerkt om zowel oude tradities als innovaties met elkaar te verbinden, zodat de kwaliteit van leven goed blijft.

Mensen die thee drinken worden minder snel ziek doordat er geen schadelijke stoffen in de thee zitten, de biodiversiteit aan planten en dieren wordt behouden en er is geen sprake meer van bodemvervuiling. Misschien betaal je iets meer voor een kopje biologische thee dan voor niet-biologische thee, maar je weet in ieder geval dat wat je drinkt, niet schadelijk is voor je gezondheid.

Biologische thee herkennen in de winkel

Wanneer je biologische thee in huis wilt halen, kan je het in de winkel herkennen aan het groene EU-logo voor biologische productie (een blaadje met het aantal EU-landen eromheen in de vorm van sterren). Dit logo mag alleen worden gebruikt voor producten die minimaal 95% biologisch zijn.

Biologische thee herkennen in onze webshop

Bij Teaking.nl maken we ook gebruik van biologische theesoorten. Wij staan voor duurzaamheid en transparantie en dit kan je ook merken aan de kwaliteit van de thee die wij leveren. Wij verkopen betrouwbare en duurzame theesoorten die van streng geselecteerde theeplantages afkomen, waar alles nog met de hand geplukt en gedroogd wordt.

Biologische thee kun je herkennen aan het bio logo wat wij bij de biologische theesoorten plaatsen.

Op die manier weten wij zeker dat de thee 100% biologisch is en dat wij jou een goede kwaliteit van gevarieerde en verrassende thee-melanges aan kunnen bieden.

Wat is biologische thee?
Biologische thee wordt op natuurlijke wijze verbouwd door boeren die koemest, boombladeren en snoeisel toevoegen aan de organische theeplanten. Ze maken geen gebruik van pesticiden die gebruikt worden bij het verbouwen van niet-biologische thee. In China, Sri Lanka en India zijn de boeren die vóór een natuurlijke en duurzame werkwijze zijn, gelukkig in opkomst.

De verschillen tussen biologische en niet-biologische thee zijn al gauw waar te nemen, zodra je een kopje thee van beiden inschenkt. Qua smaak heeft biologische thee een lichte afdronk, terwijl niet-biologische thee een zware of te sterke smaak afgeeft. De smaak van de niet-biologische thee is door toegevoegde smaakstoffen uit balans geraakt.

Ook de geur van niet-biologische thee zal veel sterker zijn dan de geur van de biologische variant. De kleur van thee zou vrij licht moeten zijn. Dit is bij de biologische thee zeker het geval, maar bij de niet-biologische thee niet. Deze laatste theesoort van minder goede kwaliteit en is namelijk ontworpen voor snelle consumptie en wordt daarom direct veel donkerder van kleur, zodat de thee sneller trekt en je deze ook sneller op kunt drinken.

Bij biologische thee duurt het iets langer voor de thee klaar is, maar daar krijg je wel een veel helderdere smaak voor terug. Probeer het maar eens uit door een zakje biologische chocolade aardbei thee of pure rooibos thee aan te schaffen en de smaak van deze theesoorten te vergelijken met de smaak van niet-biologische thee.

Voor ons is biologische thee de absolute winnaar als het op de beste smaak, kleur en geur aankomt.

Biologische thee biedt daarnaast ook nog eens ontzettend veel voordelen voor de gezondheid.

De landbouwgrond blijft veel langer vruchtbaar en wordt beschermd tegen giftige stoffen, de natuurlijke habitat van dieren (zoals vogels) wordt niet aangetast en kan blijven bestaan naast een biologische theeplantage.

De boeren die de biologische thee verbouwen krijgen een eerlijker loon omdat wij er iets meer voor betalen en je voelt jezelf ook weer een stuk energieker na het drinken van deze thee. Genoeg redenen om compleet op biologische thee over te stappen, dus.

Bij Teaking kopen we onze biologische theesoorten in bij onze vertrouwde leverancier. Zo weten we namelijk zeker dat de thee afkomstig is van theeplantages die streng geselecteerd zijn op transparantie, duurzaamheid en natuurlijke werkwijzen.

Alle thee die wij verkopen is afkomstig van theeplantages waar alles met de hand geplukt en gedroogd wordt. Neem maar eens een kijkje op Teaking.nl en ontdek maar wat voor bijzondere en gezonde biologische theesoorten wij jou te bieden hebben!