De geschiedenis van thee

De geschiedenis van thee

De rijke geschiedenis van thee


Thee is momenteel een van de populairste dranken in de wereld. Dat is niet moeilijk om te geloven, want er zijn maar weinig mensen die niet dol zijn op een heerlijk kopje thee. Maar wist je ook dat thee een ontzettend rijke en boeiende geschiedenis kent?
 

Chinese mythologie


Het begint allemaal met een Chinese mythe. Keizer Shen Nong zou volgens de mythe in 2737 voor Christus, thee per ongeluk uitgevonden hebben. Voor hygiënische redenen zou Shen Nong zijn onderdanen opgedragen hebben om zijn water altijd te koken voordat ze het hem schonken. De onderdanen deden wat hen werd opgedragen door de keizer en kookten op een welbepaalde dag, wat water in een pannetje. Dichtbij dit pannetje stond een theeplant, waarvan de blaadjes in de pan terecht gekomen zijn.

Per ongeluk dronk de keizer het water met de blaadjes en op dat moment was hij erg onder de indruk van de smaak en het oppeppend effect. Kort daarna zou de keizer verklaard hebben dat dit drankje, de thee, het lichaam energie gaf en voerde hij het in als medicijn. Hoewel dit een mooi verhaal is, blijft het een mythe en is het dus niet zeker of thee op die manier ontstaan is.
 

Het oude China


Hoewel we niet zeker weten dat de mythe van de keizer klopt, is het wel zeker dat thee omstreeks 300 na Christus populair werd in China. Hoe het drankje precies ontstaan is, is niet zeker. Maar in deze periode werden er overal in het Chinese rijk theehuizen opgezet en werd thee dus een belangrijk onderdeel van de cultuur. Het ging zelfs zo ver dat er liederen en boeken werden opgedragen aan dit heerlijk drankje. Vanaf 900 na Christus begon thee ook populair te worden in Japan. Er was echter een verschil: Japanners zagen theedrinken eerder als een kunst. Daarom ging het altijd samen met een aantal ceremonies.
 

Thee & Europa


Maar hoe is thee dan in Europa terechtgekomen? Zoals je misschien al weet is de handel tussen China en het westen omstreeks de middeleeuwen sterk toegenomen. In die periode kwam dus ook de thee in Europa terecht en je kan al raden in welk land het eerst terechtkwam: in Engeland! Toen de thee in 1609 in Engeland terecht kwam, werd het voornamelijk gedronken onder adel. De thee was zo duur, dat gewone mensen dit niet konden betalen. Het kostte al snel 9 maandlonen van een gemiddelde arbeider, dus je kan het je al voorstellen. Gelukkig daalde de prijs wanneer de handel in thee toenam, waardoor het nu voor iedereen betaalbaar is!
 

Hedendaagse theegewoonten


Tegenwoordig wordt er nog steeds veel thee gedronken. Het is zelfs zo dat de Nederlander gemiddeld 2 kopjes thee per dag drinkt. Het enige wat verandert is, is dat we nu niet alleen losse thee gaan drinken, maar ook theezakjes. Vroeger werd enkel pure, losse thee gebruikt.
 

Thee bestellen? Klik hier