Menu
Uw winkelmandje is nog leeg

Dit is rooibos thee

Dit is rooibos thee
Dit is rooibos thee
Rooibos thee wordt gemaakt van de bladeren van de fynbos plant (Aspalathus Linearis). De plant wordt tegenwoordig zelfs speciaal gekweekt omdat rooibos thee alleen maar populairder wordt. Rooibos thee is eigenlijk helemaal geen thee omdat het geen cafeïne en tannine bevat. Wanneer thee wel tannine bevat kan die tannine zorgen voor een beetje een bittere smaak, zoals die bijvoorbeeld te vinden is in zwarte thee.

Kenmerken van rooibos thee

Rooibos thee is een drank die vele doeleinden kent. Naast dat het een lekker smakend drankje is in een mooie zachte (hartverwarmende) kleur, heeft het vele voordelen en zelfs functies waar het eventueel voor ingezet kan worden. Rooibos thee heeft een ontspannende werking maar dat zou kunnen komen omdat rooibos thee geen cafeïne bevat. Omdat rooibos thee geen cafeïne bevat is het zeer geschikt om tot laat in de avond te drinken.
Rooibos thee wordt in Afrikaanse landen ook wel eens gegeven aan baby’s die last hebben van maagkrampjes, dit bewijst dat rooibos thee puur is, omdat het anders niet geschikt zou zijn voor baby’s. Ook voor volwassenen kan rooibos thee iets betekenen voor je spijsvertering. Naast je spijsvertering ondersteund rooibos thee ook je nieren.

Rooibos thee voor mensen met diabetes

Rooibos thee is ook aan te raden om zo nu en dan te drinken voor mensen met diabetes. Rooibos thee helpt je bloedsuikerspiegel goed te houden en helpt zelfs om glucose beter op te nemen in je spieren. Ook helpt rooibos thee de werking van insuline te verbeteren. Natuurlijk is het rooibos thee geen medicijn. Het kan gebruikt worden ter ondersteuning van overige therapieën, niet als zijnde een vervanging.

Rooibos thee voor hoge bloeddruk

Rooibos thee kan ontspannend werken, wat dan ook betekent dat eventuele stress verlaagd wordt. Stress is slecht, vooral als het met enige regelmaat voorkomt. Door stress kan er een hoge bloeddruk ontstaan, wat dan weer meer kans geeft op hart- en vaatziektes. Een kopje rooibos thee per dag kan hier een positieve bijdrage leveren. Het blijft wel van belang te onthouden dat rooibos thee iets toe kan voegen aan bestaande therapieën en niet ter vervanging.

Rooibos thee tegen kanker

Rooibos thee kan ook een positieve bijdrage leveren aan het voorkomen van kanker. Natuurlijk is er geen garantie, maar wanneer je eventueel in een risicogroep valt kan het natuurlijk geen kwaad om zo nu en dan rooibos thee te drinken. Het gaat hier wel om een positieve bijdrage, het is geen garantie op het niet ontstaan van kanker. Kwaad kan het in ieder geval niet, dus het is in alle gevallen het proberen waard, vooral ook omdat rooibos thee naast nuttig, ook gewoon heel erg lekker is, een hele goede combinatie.

Rooibos thee tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, zijn er vele voedingsmiddelen en andere gewoontes uit den boze. Wat betreft rooibos thee is dat echter niet het geval. Rooibos thee is hartstikke gezond, ook voor moeder en kind. Het is dus geen enkel probleem om tijdens je zwangerschap regelmatig een kopje rooibos thee te drinken. Was je dus voor je zwangerschap al een rooibos theedrinker, ga daar dan tijdens de zwangerschap lekker mee door.

Rooibos thee niet alleen lekker om te drinken

Rooibos thee is lekker om te drinken, maar het kan voor nog veel meer toepassingen worden gebruikt. Rooibos thee is namelijk ook goed voor je uit en kan helpen bij ontstekingen. Wanneer je dus een afgekoeld kopje rooibos thee op bepaalde plekken op je huid gebruikt of bij een ontsteking kan dat een positieve uitwerking hebben. Dat is dus een hele bijzondere zijtak wat betreft toepassingen van rooibos thee.

Rooibos thee voor een gezond hart

Rooibos thee kan ook nog bijdragen aan een gezond hart. Rooibos thee werkt bloeddrukverlagend en daardoor wordt de kans op hart en vaatziektes ook verlaagd. Rooibos thee heeft ook effect op cholesterolwaarden. Rooibos thee kan helpen om LDL-cholesterol waardes te verlagen en HDL-cholesterol waardes verhogen.

Onbeperkt rooibos theedrinken?

Omdat rooibos zoveel goede toepassingen heeft, is het mogelijk dat je denkt dat je van rooibos thee nooit genoeg kunt drinken. Het tegendeel blijkt echter waar. Je kunt zeker wel te veel rooibos theedrinken. Bij te veel rooibos theedrinken kan het zijn dat er te veel leverenzymen worden aangemaakt. Wanneer er te veel leverenzymen worden aangemaakt zou het kunnen dat er leverproblemen ontstaan. Dit zal niet het geval zijn bij het gebruik van twee al drie kopjes per dag. Probeer dus rooibos thee met mate te blijven drinken, ongeacht de vele positieve toepassingen.