Menu
Uw winkelmandje is nog leeg

De kalmerende werking van Kamille thee

De kalmerende werking van Kamille thee

Kamille is een hele bijzondere theesoort. De smaak wordt meestal niet als eerste keuze ervaren, maar de werking van Kamille thee is ongekend. Het plantje kamille groeit ook gewoon in Nederland. Kamille is een pioniersplant die weinig voeding nodig hebben en kunnen zelfs de bodem klaarmaken voor andere planten die een stuk veeleisender zijn. Kamille thee is in diverse varianten verkrijgbaar en wordt ook veel en vaak gedronken. Kamille thee wordt ook met enige regelmaat ingezet bij klachten en kwaaltjes. Kamille thee wordt natuurlijk ook gewoon gedronken omdat het een gezonde theesoort is, met een smaak waarvan gehouden moet worden.

Welke kwaaltjes en klachten kan Kamille thee bij ingezet worden?

Kamille thee heeft een positieve werking op je zenuwstelsel. Het heeft een positieve werking op je zenuwstelsel omdat er etherische oliën in de bloemetjes zit, wat voor deze positieve werking zorgt. De klachten waar je aan kan denken, die verminderd worden door kamille thee zijn: stress en spanningen, vermoeidheid en lusteloosheid, maar ook overgangsklachten. Kamillethee brengt rust en kalmte en is ook zeer geschikt om te drinken voor het naar bed gaan om eventueel wat beter door in slaap te vallen.
Wanneer je last hebt van verstoorde darmen of pijn in dat gebied kan kamille thee ook zeker uitkomst bieden. Kamille thee heeft een positieve werking op je darmwerking, waardoor de darmklachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Wanneer je last hebt van pijn in het buikgebied, ga je ook zeker merken dat kamille thee daar een goede remedie tegen is.  Wat betreft pijn in het buikgebied moet je niet alleen denken aan darmklachten, dit is ook van toepassing op menstruatiepijn. Kamille thee is uiteraard ook een betere oplossing als dat pijnstillers zijn.
Je huid, maar ook je slijmvliezen kunnen gevoelig zijn voor ontstekingen. Kamille bevat looistof, maar ook etherische oliën en slijmstoffen. Deze ingrediënten hebben een ontstekingsremmende werking. Wanneer je een opkomende verkoudheid voelt is het bijvoorbeeld een goed idee om een kopje kamille thee te nuttigen. Kamille is natuurlijk geen wondermiddel, maar het kan er zomaar voor zorgen dat de verkoudheid niet doorzet.

Andere toepassingen wat betreft kamille thee

Kamille kan ook uitwendig goed gebruikt worden. Kamillethee hoeft ook niet per se gedronken worden om van de werking te kunnen profiteren. Kamillethee kan gebruikt worden door het bijvoorbeeld op een watje of op een kompres te doen, om dan te deppen op bijvoorbeeld een schaafwond, of wanneer er sprake is van een ontstoken oog. Kamille thee heeft dus vele toepassingen en een hele brede werking.
Kamille wordt ook vaak gebruikt om te spoelen in plaats van om te drinken. Wanneer er ingrepen gedaan zijn in de mond, of wanneer er een ontsteking is ontstaan, kan kamille daar verlichting of oplossing bij bieden. Je desinfecteert door te spoelen de mond en voorkomt daarmee dat de ontstekingen verder uitbreiden, of dat ontstekingen ontstaan na het doen van een ingreep. Afgekoelde kamille thee kan prima gebruikt worden om te spoelen, middeltjes waar kamille in verwerkt is kunnen een prima alternatief zijn.

Wat is er nog meer mogelijk wat betreft kamille thee?

Het is niet alleen dat kamille thee lekker is om te drinken en hele diverse toepassingen heeft, het kan zelfs gebruikt worden als bijvoorbeeld plantenvoeding. Planten zijn dol op kamille thee, dus wanneer je een beetje over hebt, kun je daar de planten zeker een plezier mee doen. Kamille thee is net als andere theesoorten verkrijgbaar in losse thee, maar ook in theezakjes. Losse thee is een variant die heel erg rijk is van smaak, en zonder verdere toevoegingen. Een theezakje kan wat praktischer zijn en kan vaak ook makkelijker en langer bewaard worden, zo hebben beide opties eigen voor- en nadelen. Losse thee lijkt ook iets duurder als theezakjes, maar in werkelijkheid is dat niet zo, losse thee kan wat spaarzamer worden gebruikt.

Hoe zit dat dan met de kalmerende werking?

Kamille thee bevat etherische oliën, de etherische oliën worden gewonnen vanuit de bloemetjes. De etherische oliën zorgen voor een kalmerende werking. Wanneer je last hebt van spanningen en stress zul je merken dat dit door het drinken van kamille thee sterk kan verminderen. Wanneer je s nachts slecht slaapt kan kamille thee voordat je naar bed gaat ook een goede aanvulling zijn. Wat precies bij jou werkt hangt een beetje af van wat jouw situatie is. Om erachter te komen wat bij jou werkt is dat eigenlijk een kwestie van proberen. Ieder mens is anders en het ene lijf is het andere niet. Wat voor de een werkt kan voor de ander misschien helemaal niet werken.